DEBAT INSTITUCIONAL
Política 07/08/2015

El PP especula amb un retoc limitat de la Constitució

El ministre Rafael Catalá aposta per una reforma que blindi “millor” les competències de l’Estat

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, creu que es pot fer una “reflexió tranquil·la” sobre el tema.

MadridFins ara mai hi havia girat l’esquena, però recalcava que no era una prioritat i que Espanya estava lluny del consens necessari per tirar-ho endavant. Però el govern espanyol ha decidit, en plenes vacances d’estiu, obrir la capsa de Pandora. En una entrevista a Europa Press, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va mostrar-se obert a modificar la Constitució. Això sí, ni en el sentit federal “asimètric” que proposa el PSOE ni d’acord amb la idea, encara embrionària, que estudia Ciutadans. Els populars aposten per delimitar “millor” les competències de l’Estat i de les comunitats autònomes, modificar la preferència de l’home sobre la dona en la successió de la Corona i acabar amb l’aforament dels diputats autonòmics.

Els populars s’uneixen així al debat que està previst que s’obri en la pròxima legislatura. El baròmetre del CIS del juliol, publicat aquesta setmana, evidencia que cap partit tindrà majoria absoluta per governar. Serà llavors quan cada proposta de reforma de la Constitució aterrarà al Congrés, un anunci que ja havien fet tots els partits menys el PP. De fet, aquest mes de juliol el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha reunit fins a 14 experts per començar a concretar la proposta de reforma de la carta magna que inclourà al seu programa electoral.

Catalá es nega en rotund a donar més poder a les autonomies i la seva reforma aposta precisament per blindar les competències de l’Estat. La Constitució conté, a més, articles que estipulen com accedir a l’autonomia, unes pautes transitòries que el ministre troba eliminables perquè ja no són “necessàries”. Però adverteix que no estan disposats a obrir el meló territorial i a tocar coses que “ja funcionen bé”. “Jo crec que es pot fer una reflexió tranquil·la, raonable, fruit de l’experiència de 37 anys de convivència, que portaria a un plantejament de la reforma de la Constitució, sens dubte -deia-. Jo crec que és possible”.

Necessitat de consens

De tota manera, la proposta del govern del PP va per llarg. El ministre de Justícia recorda que cal un gran nivell de “consens” -dos terços- i “repòs” per analitzar totes les propostes. Catalá especifica que la Constitució ja s’ha modificat dues vegades i creu que “segurament” hi ha “nous drets adquirits” que s’han “consolidat” en els últims anys i que “podrien tenir una millor acollida” a la carta magna.

El segon punt que veu possible modificar Catalá és la condició d’aforat dels diputats autonòmics. Tot i considerar que en cap cas estem davant d’un “sistema de privilegis”, el ministre admet que el nombre d’aforats és “molt alt” a l’Estat i que, davant la crisi política que es viu actualment a Espanya, en què s’exigeix més transparència, seria “raonable” que s’eliminés que determinats polítics només puguin ser jutjats pel Tribunal Suprem.

El PSOE veu frívola la proposta

El PSOE considera que la proposta de Catalá és una “cortina de fum” per no haver de respondre als problemes reals de l’executiu. El secretari de política federal dels socialistes, Antonio Pradas, la veu de “poca profunditat” i “frívola” i va emplaçar l’executiu espanyol a posar en marxa al Congrés la subcomissió d’estudi de la reforma constitucional si de veritat vol canviar-la. Els socialistes van demanar formalment que s’obrís aquesta comissió el desembre passat. El PP va vetar-ho.

stats