Política 30/08/2019

El PP demana la compareixença urgent d'Armengol al Parlament pel finançament

La consellera de Presidència, Pilar Costa, ha assegurat que el Govern donarà "totes les explicacions necessàries"

Maria Llull
2 min
Toni Fuster, Biel Company i Sebastià Sagreres aquest divendres en el Parlament

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, ha demanat aquest divendres la compareixença urgent davant del Parlament de la presidenta del Govern, Francina Armengol, perquè expliqui "quines gestions ha fet per aconseguir la transferència dels 177 milions d'euros que el govern espanyol deu a les Balears".

A més, els populars han presentat al Parlament balear una proposició no de llei per tal que el Govern balear exigeixi de seguida el pagament del deute a l'executiu espanyol i perquè s'insti el Ministeri d'Hisenda a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera "per tal de trobar una solució consensuada al problema de les transferències dels fons del sistema de finançament autonòmic per a l'any 2019", segons s'explica en el document presentat pel PP.

"Armengol va parlar de triple traïció, robatori a les Balears i retallada inacceptable quan ens vàrem trobar en una situació semblant al gener del 2018", ha explicat Company, fent referència a l'actitud de la presidenta balear amb el govern presidit per Mariano Rajoy. "Ha de deixar d'estar amagada, de vacances, i explicar quines gestions està fent", ha afegit.

Company també ha acusat el PSOE d'intentar "fer creure a la gent que, si no donen suport a Pedro Sánchez, tot s'atura". "Ara fan patir les comunitats autònomes i els ajuntaments", ha continuat el president popular, després de recordar que Madrid deu 1.000 milions d'euros als ajuntaments.

En ser demanat sobre si es farà el congrés autonòmic del PP balear, Company ha respost que "no hi ha res previst" i que, segons el que marquen els estatuts del partit, el congrés està lluny. "Potser a altres comunitats és necessari, però aquí hi ha tranquil·litat i normalitat", ha comentat.

El Govern donarà "totes les explicacions"

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha assegurat aquest divendres, després del Consell de Govern, que l'Executiu "donarà totes les explicacions que siguin necessàries sobre la quantia pendent del govern espanyol".

A més, Costa ha insistit a demanar la necessitat que es formi govern aviat. "Com abans deixi d'estar en funcions, més fàcil serà resoldre la situació", ha dit.

Sobre la petició del PP per la compareixença de Francina Armengol davant del Parlament per explicar quines actuacions està fent per solucionar aquesta situació, la consellera ha indicat que s'estudiarà "quin membre del Govern ha de comparèixer".

Costa ha recordat que Armengol va reivindicar "de la manera més directa possible" el deute de Madrid, "quan Pedro Sánchez va venir a Mallorca". "És una reclamació irrenunciable i innegociable", ha afirmat.

La consellera també ha recordat que els pressupostos del Govern balear "s'aprovaran en temps i forma" malgrat aquesta situació. "El setembre s'aprovarà el sostre de despesa", ha dit Costa, qui espera que els comptes autonòmics s'aprovin "abans de Nadal".

stats