Política 12/11/2019

El PP tanca la porta a col·laborar amb un govern "d'esquerra radical" i Cs reclama un gran pacte sense Vox

Génova assegura que Casado va trucar a Sánchez i que el president no li va agafar el telèfon

Ot Serra
2 min
El president del PP, Pablo Casado, en una compareixença a la seu del partit a Madrid

MadridEl PP tanca la porta a avalar el govern que puguin configurar el PSOE i Unides Podem arran del preacord que han firmat aquest dimarts Pedro Sánchez i Pablo Iglesis al Congrés. Pablo Casado ha rebut la notícia en plena reunió del comitè nacional de direcció a Génova i ha comparegut per deixar clar que el seu partit no donarà suport a un govern "d'esquerra radical". En aquest sentit, el dirigent conservador ha apel·lat al PSOE "històric" que era capaç d'arribar a "pactes d'estat". "Exercirem oposició amb 88 diputats amb fermesa, patriotisme i responsabilitat", ha afirmat Casado en una declaració sense preguntes davant els mitjans. Cs, per la seva banda, també rebutja donar suport a la coalició PSOE-Podem i ha demanat als socialistes i al PP arribar a un acord basat en "pactes d'estat". "És nefast i contrari als interessos de la majoria d'espanyols", han apuntat fonts de la formació taronja, que podria ser necessària en l'equació perquè la investidura tiri endavant.

A Génova ha causat malestar que Sánchez no hagi trucat a Casado per comunicar-li quins plans tenia de cara al govern, després que el PSOE assegurés que el líder del partit trucaria als seus homòlegs. Fonts del PP asseguren que Casado va trucar al president en funcions després de conèixer-se els resultats de les eleccions i que Sánchez no li va respondre. Després li va enviar un missatge en què li advertia que no havia pogut contestar. El PP considera que ara ja no és necessari que el secretari general del PSOE truqui si ja s'ha anunciat públicament el pacte amb Podem.

Tot i les queixes, la formació conservadora sosté que tampoc hauria permès l'abstenció a un govern de Sánchez. Casado s'ha limitat a apuntar que si aquest acord no acaba tirant endavant per falta de suports, el PP "serà al costat dels espanyols per representar una alternativa de futur allunyada dels extremistes i l'independentisme". "El nostre projecte és incompatible amb el seu. No serem partícips d'una proposta amb els pressupostos ja acordats amb Podem i la interlocució bilateral amb la Generalitat, que està instal·lada en la il·legalitat més absoluta", ha afegit. Amb tot, algunes veus s'haurien desmarcat d'aquest criteri, com la cap de files a Catalunya, Cayetana Álvarez de Toledo, que hauria expressat la seva aposta per un gran acord de les forces constitucionalistes.

Casado també ha recriminat a Sánchez que hagin hagut de passar sis mesos de "negociacions surrealistes, problemes econòmics i inestabilitat internacional" per tornar ara al punt del mes de juliol passat. Han calgut unes noves eleccions a les quals el PP volia presentar-se amb la plataforma Espanya Suma, juntament amb Cs, que Casado ha assegurat que hauria comportat pujar fins als 118 escons i deixar el PSOE amb 115. "Hi ha 800.000 vots que han anat a Cs i que no han tingut representació i 300.000 a Vox sense representació", ha afirmat el líder del PP, que ha justificat la seva crida a aglutinar el vot de la dreta en el PP durant la campanya.

stats