Política 30/06/2018

El PP balear manté la façana de neutralitat a les primàries

Els quatre candidats més importants passaran per Palma durant el procés de successió de Rajoy

Jaume Ribas
2 min
La portaveu, Marga Prohens, i el president del PP, Biel Company, aquest dimecres al Parlament.

PalmaNeutralitat. Això és el que cerca exhibir el PP balear de Biel Company en el procés de primàries que estan duent a terme els conservadors en l’àmbit estatal. Els dirigents del PP prefereixen no posicionar-se clarament al costat de cap candidat i no fer públiques les seves preferències. Això serà especialment fàcil i poc compromès després que l’únic possible candidat balear, l’expresident José Ramón Bauzá, s’autodescartàs per presidir el partit i optàs per intentar influir en el Congrés amb la presentació d’un document per representar el “corrent liberal”.

Tot i això, diferents veus assenyalen que el PP illenc prefereix clarament Soraya Sáenz de Santamaría o Pablo Casado abans que la secretària general, María Dolores de Cospedal. A les Noves Generacions i a l’entorn de la portaveu parlamentària, Marga Prohens, aquesta preferència per Santamaría o, sobretot, Casado, és generalitzada i més o menys coneguda per tothom.

Les primàries del PP tindran dues fases: en la primera, el 5 de juliol, hi voten tots els militants. Després, els dos candidats amb més suports passen a la segona fase, els dies 20 i 21 del mateix mes, i uns representants de les agrupacions regionals elegits per la militància, els compromissaris, trien entre els dos noms finalistes.

A les Balears tenen dret a vot 2.903 militants i s’hi elegeixen 72 compromissaris. Aquest número és inferior al cens de les primàries de MÉS per Mallorca, les darreres que ha fet un partit a les Illes, en què varen votar 2.415 persones d’un cens de més de 4.200. Segons el mateix Partit Popular, el partit té més de 22.000 militants a les Illes, però només poden votar aquells que s’han inscrit en un cens específic i que estan al dia en el pagament de les quotes. El percentatge de participants a les primàries sobre el total de la militància declarada pel PP és d’un 13%, una xifra superior al total estatal.

Candidats de gira

Soraya Sáenz de Santamaría va visitar Mallorca aquesta setmana i va celebrar un acte amb militants en què va fer diferents aclucades d’ull a la línia regionalista del president Company. Margallo ho va fer ahir en un acte a Ca n’Eduardo del moll de Palma.

Els altres dos candidats amb més possibilitats -Cospedal i Casado- també visitaran les Illes dimarts i dimecres de la setmana que ve.

A escala estatal, la majoria de les veus diuen que les dues candidates que parteixen com a favorites per succeir Mariano Rajoy són María Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría. Tot i això, diversos opinadors i enquestes recents assenyalen que podria acabar-se imposant un altre candidat: Pablo Casado. Casado és considerat proper a Santamaría i podrien donar-se suport mutu en cas que algun dels dos passàs a la segona ronda. De fet, si tots dos hi passen, Casado podria trobar-se fins i tot amb l’inesperat suport de Cospedal, rival política i personal de Santamaría.

stats