Política 20/07/2018

El PP arrenca el congrés de la successió pendent de si Rajoy es mulla a favor de Santamaría

L'exvicepresidenta i Casado s'atribueixen la majoria dels compromissaris

Dani Sánchez Ugart / Gerard Pruna
3 min
Auditori on se celebrarà el 19Congrés del PP

MadridEl PP engega aquest divendres el congrés extraordinari que ha de triar el successor de Mariano Rajoy al capdavant de la formació conservadora, en una cursa ajustada entre l'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i l'exvicesecretari de comunicació, Pablo Casado. Un total de 3.082 compromissaris assisteixen entre avui divendres i dissabte al congrés, amb una primera jornada marcada pel discurs del president sortint, que tothom analitzarà amb lupa buscant-hi eventuals mostres de suport a algun dels candidats. Des que va anunciar la intenció d'abandonar el lideratge del partit, Rajoy ha mantingut la neutralitat que va prometre de portes enfora, tot i que algunes veus van apuntar a moviments per mirar de convèncer Casado que s'incorporés a la candidatura de Santamaría, i a un cert malestar pel revisionisme de la seva obra de govern que estava fent l'exvicesecretari de comunicació durant la campanya.

El discurs de Rajoy, precedit pel de l'ex secretària general María Dolores de Cospedal –que ha donat suport a Casado i defensarà l'informe de gestió–, servirà de comiat, però qualsevol crida a la unitat o a estar orgullosos de l'obra de govern podria ser llegida com un suport dissimulat a Santamaría. Fins i tot des de la candidatura de Casado donen per fet que si Rajoy es mulla ho farà a favor de l'exvicepresidenta, i per això demanen que es mantingui la neutralitat que fins ara ha caracteritzat el líder popular.

A l'entrada del congrés, Casado ha enviat un missatge a Rajoy, quan, preguntat sobre què n'esperava del seu discurs ha afirmat que mantingui la "neutralitat" que segons ell ha tingut durant tota la campanya. Per mirar de desempallegar-se de la principal crítica que li ha caigut a sobre per part dels quadres del partit, Casado ha afirmat que és dia de "reivindicar el llegat del president sortint". El candidat ha reiterat que no hi haurà una unió de candidatures abans de demà i ha afegit que vol incorporar Santamaría a la seva direcció.

Per la seva banda, Santamaría s'ha reivindicat com la candidata de les bases i ha avisat Casado que, "passi el que passi [demà]", ella tindrà la legitimitat d'haver sigut la candidata més votada pels militants del PP en la primera volta del congrés, quan les primàries van ser obertes a tots els associats i no només als compromissaris.

En una breu intervenció davant dels mitjans i després d'haver sigut rebuda a crits de "presidenta, presidenta", l'exvicepresidenta ha destacat que aquesta és una jornada molt important perquè s'escull no només el futur líder del partit, sinó també el futur candidat a la presidència del govern espanyol. Davant l'escenari de divisió interna, Santamaría s'ha compromès també a fer un partit més "gran, fort i unit" per guanyar les pròximes eleccions municipals, generals i autonòmiques.

Des dels passadissos de l'hotel als afores de Madrid on es desenvolupa el congrés, l'exministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha lamentat que Casado no hagi acceptat la llista unitària que proposava Santamaría, i ha assegurat que caldrà "prestar molta atenció" al discurs de Rajoy. També ha destacat que ha deixat un "partit unit" i que ningú "té dret a dilapidar-ne el llegat". El ministre, molt actiu a l'hora de secundar l'exvicepresidenta, ha afirmat que el suport que té Santamaría és "extraordinari". A l'altre extrem, el vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto, membre de la candidatura de Casado, ha destacat que el seu projecte és "guanyador" i ha afirmat que "no deixarà ningú tirat", perquè és una candidatura "unitària i d'unitat". A més, ha demanat que els compromissaris votin "lliurement i sense pressions". Maroto ha afirmat que està "segur" que Rajoy no intentarà "designar a dit la seva successora", donant per fet que si el president del partit es mulla serà per Santamaría.

L'ambient s'escalfa

Altres partidaris dels candidats han anat escalfant l'ambient durant el matí. Cal destacar les declaracions de l'exministra Celia Villalobos, que ha afirmat que "molts" dels suports de Casado són "d'extrema dreta", tot i que ha dit que no sabia si el candidat ho era. Villalobos ha donat suport a Santamaría des del principi de la campanya i posa veu a un dels debats en joc en aquest congrés: si al PP li cal fer un gir a la dreta per mirar de frenar Ciutadans, com ha defensat Casado.

stats