Política 31/05/2019

El PP cerca líder i s’aferra als ajuntaments per frenar la descomposició

El president popular, Biel Company, farà públic el seu futur d’aquí a 15 o 20 dies, mentre que el discurs oficial se centra a tancar pactes per assolir batlies com les de Sóller, Felanitx o sa Pobla

M. Ll.
3 min
El PP cerca líder i s’aferra als ajuntaments per frenar la descomposició

Després d’haver perdut per primera vegada en la seva història unes eleccions autonòmiques, el PP lluita per posar fre a un procés de descomposició i de manca de lideratge. La consigna del partit és centrar-se al 100% a tancar pactes municipals, però el més que probable relleu del president del partit, Biel Company, i el front obert per l’adeu de Mateu Isern són problemes que els populars han de resoldre per passar pel desert de quatre anys més a l’oposició amb calma relativa.

Company va respondre als rumors sobre la seva renúncia dimarts, després del comitè executiu i de la reunió de la junta directiva autonòmica del PP. Però la seva resposta no va servir per aclarir si recollirà la seva acta de diputat o aguantarà fins al congrés del partit del març de l’any que ve. L’encara líder popular va fer pública la consigna que han seguit en el seu partit al llarg de tota la setmana: de moment és aquí i la seva preocupació més immediata és tancar pactes municipals. El que sí que destacà Company és que té tot el suport de l’executiva estatal, ja que així li ho va manifestar Pablo Casado. El cas és que, en la posició de feblesa del mateix Casado després dels mals resultats a les generals, no sembla gaire útil a hores d’ara que s’encenguin focs lluny de Madrid.

“El que hem de fer ara és reforçar la representativitat municipal. Estam bolcats al 100% en els pactes que ens poden donar batlies importants”, ha manifestat a l’ARA Balears el secretari general del PP balear, Toni Fuster, cara visible del partit i que, malgrat no afegir cap novetat al seu discurs, és l’encarregat de tractar amb els mitjans de comunicació. De fet, Company no ha tornat a parlar des de la junta directiva autonòmica.

Els populars s’aferren a ajuntaments com els de Sóller, ses Salines, Sant Antoni de Portmany, Felanitx o sa Pobla per argumentar que, malgrat la derrota, la situació del partit és “de fortalesa”. De fet, l’autocrítica apunta molt més a causes externes als actuals dirigents que a errades estratègiques de la formació, que exhibeix un retorn al centredreta després d’una estada turística per postulats propers a l’extrema dreta. “L’anàlisi no ha acabat i hi ha molts factors que cal tenir en compte. Venim d’una dècada de desgast i vàrem governar en temps de crisi. A més, la corrupció del seu moment també ens ha afectat”, apunta Fuster.

Tot i el canvi d’eix ideològic a les autonòmiques respecte de les generals, el secretari general assegura que el PP mai no ha deixat de ser “el referent del centredreta moderat” i atribueix els canvis a la percepció pública. “La gent ens va ubicar a una altra banda, però mai no hem canviat la nostra manera de ser”, assegura Fuster. Sobre la minva d’ingressos que provocarà la pèrdua de vots i de 4 escons, el secretari general assegura que el partit “té l’economia sanejada” per afrontar la nova situació, encara que no descarta que vengui la seu per traslladar-se a una altra que sigui més econòmica. “Malgrat que no tenim una necessitat urgent, no hem descartat aquesta possibilitat, que fa temps que consideram”, afirma.

Per si no n’hi hagués prou de tenir Company a la corda fluixa, Mateu Isern ho va rematar dimecres, en anunciar que renuncia a la seva acta de regidor i que no encapçalarà el grup municipal popular a l’oposició. A més, els integrants de la llista d’Isern no semblen gaire disposats a agafar el relleu de qui va ser el flamant candidat, ja que això implicaria renunciar a la seva vida laboral. “D’aquí a uns quinze dies se sabrà qui liderarà el PP a Cort”, comenta Fuster, mentre que veus prou conegudes del PP palmesà, com Catalina Cirer, consideren que Julio Martínez, número 2 de la llista, hauria d’agafar-ne les regnes. La presidenta del PP de Palma, Marga Duran, és qui de moment n’assumeix el control fins que es resolgui la situació. És a ella a qui toca, malgrat que se’n va veure apartada pel retorn a escena d’Isern després d’haver passat 4 anys encapçalant l’oposició popular a Cort.

Sobre l’oposició que exercirà el Partit Popular en el Parlament aquesta legislatura que està a punt de començar, tot són bones paraules. “Serem el contrapès dels socialistes i farem una oposició constructiva, pensant en el benefici dels nostres ciutadans”, explica el secretari general.

stats