Política 06/02/2020

El ple del Consell de Mallorca votarà si obre una comissió d'investigació per l'escàndol de la prostitució de menors

El PP, El Pi i Ciutadans demanen "responsabilitat" als partits de govern i que no s'amaguin en aquest cas

Maria Llull
2 min
Llorenç Galmés (PP), Beatriz Camiña (Cs) i Xisca Mora (El Pi) durant la seva compareixença

PalmaEl PP, El Pi i Ciutadans han tornat a exigir aquest dijous la creació d'una comissió d'investigació al Consell de Mallorca per esbrinar les responsabilitats de l'escàndol d'explotació sexual dels menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). El ple de la institució insular votarà dijous que ve si es crea o no, sense entrar a definir com es durà a terme en cas que el resultat de la votació sigui positiu.

El conseller i portaveu del PP, Llorenç Galmés, ha demanat que "la comissió es convoqui de manera immediata" si el ple l'aprova, per tal de depurar "responsabilitats polítiques". Sobre si aquest cas pot afectar els responsables del PP que s'encarregaven dels serveis socials del Consell durant legislatures passades, Galmés ha explicat que ha parlat "amb persones que eren responsables i no en tenien cap coneixement en aquell moment".

Galmés ha acusat la consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago, d'haver posat en marxa "el ventilador" per "posar l'atenció en altres legislatures", però també ha assegurat que no té res en contra "d'analitzar totes les legislatures des que el Consell té les competències" sobre els menors tutelats.

"La comissió s'ha de crear ara per analitzar aquests 16 casos que es varen destapar arran d'una violació", ha continuat Galmés, qui també s'ha demanat què hauria passat "si els mitjans no haguessin destapat el cas". El conseller del PP ha subratllat que la comissió no ha de posar en cap cas "el focus sobre els menors", encara que també ha demanat a l'equip de govern que "no s'amagui darrere ells".

Per la seva banda, la consellera d'El Pi, Xisca Mora, ha coincidit que "la comissió no s'ha de crear per investigar els menors, sinó per saber quin és el procediment i si té buits i poder fer propostes en positiu". Mora ha demanat "responsabilitat" als partits de govern i que votin la creació de la comissió.

La consellera de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha considerat insuficients les explicacions de Fina Santiago. "Hauria d'haver dimitit", ha dit. Segons Camiña, cada vegada "hi ha més clarobscurs" en aquest cas.

Cs demana la reprovació i la destitució de Fina Santiago

La portaveu adjunta de Ciutadans al Parlament, Patricia Guasp, ha demanat aquest dijous la reprovació i la destitució de la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, i ha considerat "un escàndol" que el PSIB s'hagi posicionat en contra de crear una comissió d'investigació a la Cambra. "A Ciutadans vàrem ser els primers a sol·licitar aquesta comissió, perquè no ens conformàvem amb demanar dimissions", ha dit Guasp. El partit taronja també està valorant la possibilitat de "reprovar Francina Armengol.

"Amb aquest vet, el PSIB ha destruït la vida política de Fina Santiago", ha assenyalat la diputada de Cs. "Per dignitat i responsabilitat hauria de dimitir", ha afegit. Segons Guasp, "és una errada molt greu i una irresponsabilitat del PSIB i de l'esquerra vetar una comissió d'investigació davant una alarma social com aquesta". La diputada taronja també ha lamentat que MÉS "no sigui el primer a donar suport a aquesta comissió".

stats