Política 13/09/2018

Pedro Sánchez farà pública la tesi doctoral a internet

Ha donat l'ordre a la universitat perquè la digitalitzi i difongui arran de la pressió del PP i Cs

Núria Martínez
3 min
Pastor i Casado, ahir, abans de la presentació dels actes de 40 aniversari de la Constitució.

MadridDesprés de veure's acorralat per l'oposició i de la dimissió de la ministra de Sanitat, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, farà pública a internet la seva tesi divendres. Així ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, arran de la pressió de tota l'oposició, i ho ha confirmat el mateix Sánchez via xarxes socials.

Notablement indignat, Sánchez ha acusat en una publicació a Facebook el PP i Ciutadans d'haver-se unit contra ell en una "campanya de desprestigi" perquè van perdre la moció de censura. Després de reivindicar que va complir tots els tràmits de la tesi, ha denunciat que "el problema és que els que governaven fa cent dies no han assumit que avui són oposició, tots dos".

A la publicació, Sánchez s'ha mostrat molt dur amb les crítiques de l'oposició, i ha denunciat que també han anat a atacar-lo al terreny personal. "Primer es diu que no vaig fer la tesi. Després que, si s'ha fet, per què no es publica, quan la realitat és que fa anys que està publicada en diferents treballs i que és d'accés públic en la seva integritat", ha denunciat Sánchez, que ha afirmat que, posteriorment, "s'afirma sense proves i sense pudor que és un plagi, per acabar dient que va ser escrita per un tercer".

Pel que fa al terreny polític, ha denunciat que, "per citar només les acusacions més amables", l'oposició l'ha acusat d'"aliat d'ETA" i del "millor advocat de l'independentisme". "Qualsevol altra cosa és possible: per descomptat, acusar-me de plagi també. Oberta la porta, tot s'hi val", ha sentenciat.

Pressió de l'oposició

A primera hora del matí el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha urgit Sánchez a fer pública la tesi –fins ara només es podia consultar a la universitat mateix en paper i sense poder fotocopiar-la ni fer-hi fotografies–. Tant el PP com Ciutadans han elevat el to i han sol·licitat la compareixença al Congrés del president espanyol perquè expliqui les acusacions de plagi.

El cas és que, a mig matí, el PP s'ha sumat a la petició de Ciutadans per fer comparèixer Sánchez. Hores abans, el líder de Cs, Albert Rivera, havia demanat al president del govern espanyol que comparegués per explicar “si aquesta tesi la va fer ell, si hi ha plagis, com es va fer, qui hi havia al tribunal i si tenia vincles amb el seu partit”. “Tot això ens ho ha d’explicar al Congrés i Ciutadans demanarà la compareixença de Sánchez, tot i que la cosa més normal és que ho fes ell, donés la cara i ho expliqués”, ha denunciat.

Transparència de Casado

A primera hora del matí el número dos del PP, Teodoro García, havia convocat els mitjans per demanar a Sánchez "que faci el mateix exercici de transparència que Pablo Casado". De fet, García ha defensat que un exercici més gran de transparència que el de Casado "no l'ha fet ningú". No obstant això, no s'ha pronunciat sobre si Casado ensenyarà els treballs que se li reclamen perquè "el cas està en un altre pla", referint-se al fet que ha arribat a mans de la justícia.

"Sánchez va néixer en una legislatura tacada pel secessionisme, amb persones que no creuen en el futur d'Espanya, i ara es veu en la seva agonia per la falta de transparència i rectificació permanent", ha denunciat García, que ha afegit que "és un govern a la deriva que no sap on va". Per al número dos del PP, es tracta d'un govern "que cau a trossos, amb desacceleració econòmica".

Iglesias demana que ensenyi la tesi

Al seu torn, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha instat Sánchez a publicar la tesi doctoral per "no deixar ni mitja excusa" a Casado perquè mostri els seus treballs. "La cosa més sensata que pot fer el president és fer accessible la seva tesi doctoral", ha defensat Iglesias, que ha afegit que és la "manera de resoldre dubtes". En aquest sentit, ha considerat que "no té gaire sentit que una tesi es vagi publicant amb fotos de mòbil".

"No es pot consentir la imatge que està donant la universitat espanyola. Cal transparència i, si la gent vol veure els treballs, crec que no hi ha d'haver cap problema per ensenyar-los", ha recalcat Iglesias, que ha recordat que la seva tesi està disponible a internet.

Cortina de fum

Calvo ha assegurat que la polèmica sobre el màster era una cortina de fum per tapar la veritable notícia d'aquest dijous a Madrid: la decisió del Congrés de donar llum verda al decret llei per exhumar Francisco Franco. "És lamentable que el dia que estem parlant d'exhumar Franco les dretes parlin d'altres temes. Una tesi doctoral que es pot llegir a la mateixa universitat. ¿És que ha de comparèixer un president si té la tesi penjada?", s'ha preguntat. I ha assegurat que el PP i Cs es posen de "perfil amb la dictadura", abstenint-se en la votació per l'exhumació de Franco.

stats