Política 24/10/2017

PP, PSOE i Cs retorcen el reglament del Senat per aprovar el 155, denuncia l'oposició

No es podran presentar esmenes a la totalitat ni s'ha escoltat la junta de portaveus

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
3 min
El president del Senat, Pío García-Escudero, ja ha convocat la reunió de la mesa demà.

MadridLa majoria parlamentària que ha pactat l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, PP, PSOE i Ciutadans, està forçant el reglament del Senat per tramitar la intervenció de l'autonomia de Catalunya, segons han denunciat tota la resta de grups de la cambra alta espanyola. Els tres partits volen que la tramitació sigui tan ràpida com sigui possible, i per això han fet reinterpretacions d'aquest reglament que els han dut a vetar la presentació d'esmenes a la totalitat, limitar a 5 hores (en lloc de 10 dies) el temps per presentar esmenes a l'acord, o no passar per la junta de portaveus abans d'establir el calendari de tramitació. Ho han denunciat la resta de partits: Podem, els nacionalistes bascos i els independentistes catalans.

"Se'ns aplica el 155 als senadors", ha considerat la portaveu adjunta de Podem Isabel Mora, que ha explicat que entre altres traves, la majoria autoanomenada 'constitucionalista' ha impossibilitat que es demanin informes jurídics a experts, davant dels dubtes que han expressat diversos catedràtics sobre la constitucionalitat de l'acord. La portaveu adjunta d'ERC, Mirella Cortès, ha anunciat que han presentat un recurs de reconsideració a la tramitació, cosa que també ha fet el PDECat. "És una vulneració de drets que no es doni veu a tots els grups i que liquidin l'autonomia els grups minoritaris a Catalunya i que ni tan sols tenen representació directe del poble de Catalunya", ha dit. Per la seva banda, el representant del PNB Jokin Bildarratz ha denunciat que "s'inhabilitin mitjans o es desposseeixi de funcions la Generalitat en una tarda al Senat".

PP, PSOE i Ciutadans van posar el crit al cel quan es van estrènyer els terminis per a la tramitació parlamentària de les lleis del referèndum i de transitorietat, tal com ha recordat la mateixa Mora, que ha lamentat que l'actuació dels tres partits sigui ara encara més restrictiva sobre els drets dels senadors. El portaveu socialista, Ander Gil, li ha respost que lamenta que aleshores Podem "no protestés" per aquella actuació i ara sí que ho faci, tot i que Catalunya Sí que es Pot es va oposar a aquella manera de tramitar les lleis.

"La mesa ha sigut rigorosa, i el procediment garantista", ha defensat el senador popular José Manuel Barreiro, que ha considerat que no calia escoltar la junta de portaveus perquè "és la mesa" la que té potestat per crear comissions en determinats àmbits, com el territorial o el constitucional, que són els que estan en debat ara. "No és comparable amb el que va passar el dia 6 i el 7 al Parlament, perquè tots els senadors sabíem què passaria", ha reblat.

També ha sortit en defensa del procediment el vicepresident de la cambra, Pedro Sanz, que ha anunciat que la mesa ha rebutjat els recursos presentats per ERC, PDECat i PNB. Sanz ha recordat que l'aplicació del 155 és una novetat al Senat i que s'està tramitant amb "serenitat" i "transparència" perquè les institucions afectades puguin comparèixer.

Compareixença de Puigdemont

Sobre la possibilitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui comparèixer a la cambra, Gil s'hi ha mostrat partidari i ha assegurat que pel seu partit "no quedarà". El senador socialista ha afirmat també que per la seva banda podrien habilitar el dimecres per tal que comparegués, un punt al qual s'oposa el PP, que considera que el president català només pot venir a la comissió, que es reuneix dijous, coincidint amb el ple convocat al Parlament, o divendres, al ple del Senat que aprovarà definitivament el 155.

"Si no està fet el dictamen, difícilment pot participar en la comissió", ha puntualitzat Sanz, cosa que tancaria la porta a la possibilitat que Puigdemont intervingui dimecres, donat que el document que es portarà a ple no es tancarà fins dijous. Tanmateix, serà la junta de portaveus de la comissió creada per a l'ocasió reunida a aquesta hora qui ho decidirà. El vicepresident del Senat ha explicat que en cas que assisteixi a la comissió o al ple, Puigdemont podrà debatre amb el govern espanyol amb torns de rèplica. "Com es pot dir que es restringeix el debat?", s'ha preguntat Sanz, que ha assenyalat que "és molt possible" que sigui Mariano Rajoy l'interlocutor de Puigdemont si el català compareix al ple de divendres. A més, la cambra està estudiant que aquest cara a cara també es pogués produir dijous en comissió. Fonts de la Moncloa, però, asseguren que l'executiu espanyol ni tan sols ha decidit si Rajoy assistirà al ple de divendres.

stats