Política 19/02/2020

PP i Cs pacten presentar-se junts a les eleccions del País Basc amb Alonso de cap de llista

Aquest dijous tanca el termini per registrar coalicions a Galícia, on l'acord és improbable

Ot Serra
2 min
El líder del PP, Pablo Casado, i la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, en una reunió a la cambra baixa

MadridPP i Cs es presentaran en coalició a les eleccions del País Basc del 5 d'abril, segons han informat fonts del partit taronja aquest dimecres a la tarda i ha confirmat el PP. Els detalls de l'acord es donaran aquest dijous, el dia abans que tanqui el termini per registrar coalicions per als comicis. L'únic que s'ha avançat és que Alfonso Alonso, el ja designat candidat del PP i líder de la formació al País Basc, serà el cap de llista. Després d'uns dies d'estira-i-arronses entre els dos partits, Cs ha acabat cedint i ja no situa com a condició que s'arribi a un acord a les tres comunitats on hi haurà eleccions aquest 2020: País Basc, Galícia i Catalunya.

Només un dia més tard que Inés Arrimadas insistís en aquest escenari, el partit taronja ha flexibilitzat la seva posició, conscient que la marginalitat ha de ser l'última de les opcions. Al País Basc, tot i no tenir-hi representació, Cs jugava amb l'avantatge que el PP tampoc té excessiu suport electoral, de manera que no atomitzar el vot en diverses candidatures prenia sentit també a Génova. El cas gallec és diferent, perquè Alberto Núñez Feijóo és el president i les primeres enquestes preveuen la possibilitat que el líder de la Xunta repeteixi, fins i tot amb majoria absoluta.

És per això que si no hi ha cap sorpresa a Galícia no hi haurà coalició, cosa que no vol dir que Cs renunciï a presentar-s'hi i que alguns dels seus dirigents s'incorporin a la llista del PP, negociant alguna contrapartida. El que Feijóo no vol és incloure membres de Cs i que després abandonin el grup popular, i caldrà veure com es desenvolupen les negociacions aquest dijous i divendres, l'últim dia per registrar coalicions en el cas de les eleccions gallegues. Fonts del PP ja apuntaven des que es van intensificar les converses amb Cs que hi ha "altres fórmules" diferents de la coalició per presentar-se juntament amb el partit taronja. El secretari general del grup al Congrés, José María Espejo-Saavedra, ha advertit que si no s'arriba a un acord, Cs es presentarà als comicis encara que sigui en solitari.

La batalla de Catalunya continuarà més endavant, quan es concreti la data de les eleccions. Arrimadas ja ha anat deixant caure els últims dies que, de la mateixa manera que accepta que al País Basc i Galícia és coherent que el PP tingui la iniciativa i el lideratge de la candidatura, a Catalunya ha de ser en sentit contrari, donats els resultats de les eleccions del 21-D del 2017, en què Arrimadas va guanyar amb 36 diputats i el PP es va quedar amb 4 al grup mixt.

stats