PACTES AUTONÒMICS
Política 09/07/2019

El PP i Cs pacten 155 mesures a Madrid sense Vox

Abascal defineix com a “apartheid” el veto dels taronges i exigeix reunir-se amb Rivera i Casado

Germán Aranda
3 min
Isabel Díaz Ayuso (PP) i Ignacio Aguado (Cs) ahir en la presentació de l’acord.

MadridEl govern autonòmic de Madrid ja té un pacte programàtic de dretes signat pel PP i Cs, però encarali falta sumar majoria de vots a l’assemblea. La ultradreta de Vox i els seus 12 diputats, imprescindibles per investir demà la popular Isabel Díaz Ayuso, consideren l’acord amb 155 mesures de govern presentat ahir “una falta de respecte” cap als seus votants, en paraules de la líder autonòmica del partit. Rocío Monasterio va anunciar que votaran en contra de la investidura com van fer a Múrcia la setmana passada si Cs no accepta negociar aquest acord i incloure-hi Vox.

La negativa a negociar amb ells del partit taronja és, segons Monasterio, un “apartheid ” al qual la formació d’Albert Rivera els està sotmetent, en una referència poc acurada al règim racista que va governar Sud-àfrica durant bona part del segle XX. No va ser un accident: hores abans el líder estatal de Vox, Santiago Abascal, havia estrenat aquest terme, apartheid, i va demanar trencar la situació avui mateix amb una reunió a tres amb els seus homòlegs de Ciutadans, Abert Rivera, i el PP, Pablo Casado. El popular no tindria cap problema per celebrar aquesta trobada, però la formació taronja, que quan es reuneix amb Vox assegura que no ho fa per negociar, vol evitar una segona fotografia de Rivera amb Abascal, després de la de la manifestació de la plaça de Colón.

Malgrat que sense el suport de Vox les dretes no obtindran majoria, el president del Parlament autonòmic, Ignacio Trinidad, es nega a la petició del socialista Ángel Gabilondo, el més votat, de ser candidat a la investidura.

Ahir, en roda de premsa, a la portaveu de Cs, Inés Arrimadas, li van preguntar en tres ocasions si Rivera es reuniria amb Abascal, però no es va voler mullar. Va defensar que és preferible que les trobades les facin els negociadors de les comunitats, malgrat que són reunions, segons la formació taronja, per “explicar” a Vox el pacte amb el PP i no per negociar-ne els punts. Avui, en qualsevol cas, Abascal i Rivera seran pel Congrés i Cs encara no s’ha tancat categòricament a aquesta trobada. I sense aquesta trobada no hi haurà acord, insisteixen des de Vox.

Acords programàtics

Més enllà de la reunió, Cs dona per descartada l’opció de negociar càrrecs o punts programàtics amb Vox, malgrat que a Andalusia van acabar fent concessions; per exemple, introduint el concepte violència intrafamiliar als pressupostos. El líder de Cs a Madrid, Ignacio Aguado, va ser ahir contundent assegurant que no volen “fer passos enrere” i que no negocien amb Vox; va insinuar que els consideren promotors de polítiques del passat.

Però el pacte signat per populars i taronges té alguns missatges cap a l’extrema dreta, no tots conciliadors. Al punt 17, es parla de “la llibertat dels pares d’educar els seus fills segons les seves conviccions morals”, cosa que fa possible que alguns nens puguin evitar rebre classes de diversitat i gènere, una de les mesures -descafeïnada- que exigia Vox. El document, però, es mostra contundent en la protecció dels col·lectius LGTBI i en el combat contra la “violència masclista” i no hi ha menció a la “intrafamiliar”. Sí que planteja, en canvi, la creació d’una conselleria de la família que podria ser un gest de complicitat cap a Vox. L’acord promet cooperar amb l’Estat per una immigració “legal i ordenada” i contra les màfies, però recorda, en resposta a les demandes xenòfobes de Vox, “el marc competencial” autonòmic.

stats