Política 15/10/2018

La dreta conté les crítiques però expressa "dubtes" sobre l'actuació del Govern al llevant

La consellera Catalina Cladera ha demanat comparèixer voluntàriament i d'urgència davant el Parlament per retre comptes

Jaume Ribas
2 min
Francina Armengol, Catalina Cladera i el director general d'Emergències, Llorenç Perelló, en una reunió a les dependències de l'112 celebrada dimarts passat.

PalmaRepresentants dels diferents grups parlamentaris s'han reunit aquest matí amb la consellera d'Hisenda i màxima responsable d'emergències del Govern, Catalina Cladera. Després de la trobada, la diputada de Ciutadans Olga Ballester ha expressat alguns "dubtes" sobre l'actuació de l'Executiu autonòmic, "sobretot en els primers moments" de pluja de dimarts passat. A més, l'oposició ha demanat tenir per escrit la cronologia de les fets i de totes les dades relacionades amb l'actuació del Govern.

La portaveu adjunta del Partit Popular, Marga Prohens, no ha estat la representant del seu grup a la trobada amb Cladera, però ha assegurat que "ja hi haurà temps" perquè els conservadors demanin sobre "els dubtes que hi comença a haver damunt la taula". De moment, ha assegurat Prohens, la prioritat és fer costat a les famílies, agrair la tasca dels voluntaris i dels cossos de seguretat i centrar-se en la cerca de l'infant desaparegut.

Així mateix, el PP i Cs han preferit mantenir l'agenda de preguntes de control al Govern pel ple d'aquest dilluns i no han introduït d'urgència cap canvi per demanar sobre el dispositiu d'emergència.

En la mateixa línia, el president i portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, ha dit que "en cap cas és el moment" de la "discussió política, la brega o de trobar ossos al lleu". "Tinc la meva opinió, però me l'he de reservar", ha afegit. El regionalista ha confirmat que els grups del centredreta han demanat un informe detallat de l'actuació i la reacció del Govern i que l'executiu posi a l'abast totes les facilitats possibles perquè les diferents línies d'ajudes, tant de la Comunitat com de l'Estat, puguin gestionar-se de forma conjunta i fàcil.

Cladera s'explicarà al Parlament

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha celebrat avui dematí una reunió amb els grups per explicar-los l'actuació del Govern en les inundacions del llevant. No serà l'única vegada que reti comptes sobre aquest assumpte. La màxima responsable dels serveis d'emergències ha registrat aquest dilluns una compareixença voluntària i urgent per explicar la resposta a les pluges i la torrentada que han provocat 12 morts, un desaparegut i incomptables danys materials al llevant de Mallorca. Una vegada registrada aquesta petició, la mesa serà l'encarrega de tramitar-la i de fixar la data en què compareixerà Cladera.

Jarabo, defensor del Govern

El portaveu parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, ha estat el portaveu que, tot i no formar-ne part, més ha defensat l'actuació del Govern després de la reunió. "Varen estar atents des del primer moment", ha dit. També ha afirmat que "no hi ha cap protocol que pugui servir de guia" davant la gravetat i la contundència de les pluges i ha justificat que les decisions s'hagueren de prendre "al moment".

El portaveu socialista, Andreu Alcover, per part seva, també ha destacat la "ràpida reacció del Govern" des del "primer moment" i la celeritat en la tramitació de la declaració de zona catastròfica. El socialista també ha agraït el posicionament que, fins ara, ha mantingut l'oposició: "volem posar en valor que ningú ha utilitzat aquesta tragèdia per al debat polític", ha dit. Tanmateix, Alcover ha reconegut que, passats uns dies, caldrà que el Govern vegi "què pot haver fallat" i si és possible "minimitzar les conseqüències" d'aquest tipus de desastres.

La diputada de MÉS Joana Aina Campomar també ha traslladat el condol i afecte a les famílies de les víctimes mortals i ha lloat la bona feina de les institucions responsables. "Des del primer moment el Govern, Consell i tots els ajuntaments han posat els recursos necessaris i ho continuaran fent. Queda molta feina per fer i hem de continuar fent pinya", ha assegurat.

stats