Política 11/05/2019

PP i Ciutadans ignoren la gestió del litoral illenc

La resta de programes electorals sí que inclouen adquirir les competències de Costes

Kike Oñate
2 min
PP i Ciutadans ignoren la gestió 
 Del litoral illenc

El Partit Popular i Ciutadans són les úniques formacions polítiques de les Illes Balears que es presenten a les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig sense incloure en el seu programa la transferència de les competències sobre la gestió del litoral illenc. En canvi, totes les altres formacions amb representació a les institucions sí que hi fan referència explícita a aquesta qüestió, emparant-se en l’Estatut d’Autonomia, el qual considera el traspàs un dret. Això no obstant, cada partit ho defensa amb enfocaments diferents.

Impuls econòmic

El Pi, en el seu programa, fa referència a la gestió de les costes balears afirmant que cal una cessió d’aquesta competència perquè “provocaria una important millora per a tots els operadors i un augment de la competitivitat turística”. Així mateix, troben necessari simplificar el funcionament dels procediments de concessió i autorització, especialment de les instal·lacions temporals a les platges. El diputat i candidat a la batlia de Palma Josep Melià recorda que els regionalistes varen presentar una Proposició No de Llei (PNL) per promoure’n el traspàs. A més, segons explica, la gestió duita a terme des de Madrid és “nefasta i ineficient”, especialment a l’hora d’atorgar llicències de xibius i gandules, per exemple. “Pensam que la Comunitat ha d’administrar aquesta matèria perquè seria més àgil i ràpid; a més, s’adaptaria a les nostres singularitats”, afirma Melià.

Qüestió de sobirania

Des de MÉS per Mallorca el fet d’adquirir competències és una qüestió de sobirania i major autogovern. Per això, reclamen una major assignació pressupostària amb la intenció d’arribar a gestionar millor que la Delegació de Costes de l’Estat a les Balears. En aquest sentit, el diputat sobiranista Miquel Gallardo defensa que el 15% de la costa espanyola s’ubica a les Illes i que “algú que vulgui autogovernar-se i gestionar la seva realitat ha de tenir aquestes competències”. Per aquesta raó, mantenen el posicionament de ser capaços de regular què es pot fer o no dins el domini maritimoterrestre, recaptar els impostos de les concessions per tal d’invertir-los a la Comunitat i fer complir la normativa sancionant les irregularitats. Gallardo posa el xibiu il·legal de Cala Varques com a exemple, ja que perquè se’l sancioni “s’ha de fer reaccionar l’Estat”. “Des d’aquí tenim més controlat el territori i les necessites que requerim”, apunta sobre aquesta qüestió.

Millorar les polítiques ambientals

En el programa del PSIB destaquen les iniciatives conservacionistes per protegir millor el litoral i “desenvolupar el decret de la posidònia”. Els socialistes reclamen les competències de costes per tal d’establir una regulació dels fondejos i la creació d’amarraments ecològics gestionats per l’administració pública illenca.

Insularitat i gestió més “eficaç”

Podem és l’únic partit que en aquest apartat del programa utilitza el concepte ‘insularitat’. Hi explica que aquesta situació converteix les Illes Balears en una comunitat amb uns “límits naturals” i “administratius” que depenen directament de l’Estat. A més a més, insisteixen que volen impedir qualsevol nova ampliació dels ports que són competència de l’Arxipèlag.

stats