Política 21/05/2019

PP i Ciutadans no intercanvien cap paraula en el debat d'IB3 Ràdio entre candidats al Consell de Mallorca

El popular Llorenç Galmés ha centrat les crítiques contra el PSIB, Podem i MÉS, mentre que Beatriz Camiña ha intentat evitar la confrontació

Ara Balears
2 min
PP i Ciutadans no intercanvien cap paraula en el debat d'IB3 Ràdio entre candidats al Consell de Mallorca

PalmaLlorenç Galmés, del Partit Popular, i Beatriz Camiña, de Ciutadans, no han intercanviat cap paraula durant el debat entre candidats al Consell de Mallorca organitzat aquest dimarts per IB3 Ràdio. Contràriament, la resta de partits sí que han interactuat en diverses ocasions. El popular ha centrat les scrítiques contra el PSIB, Podem i MÉS i ha acusat el "Pacte d'esquerres" d'"antiturístic" i "mal gestor dels recursos públics". Per diverses afirmacions de Galmés, com que el turisme ha minvat un 20% amb l'actual Govern i que hi ha més treballadors aturats al municipi de Santanyí, el popular ha estat titllat de "mentider" per les tres candidates d'esquerres: Catalina Cladera del PSIB, Bel Busquets de MÉS per Mallorca i Aurora Ribot de Podem.

D'altra banda, la representant de la formació taronja ha tractat d'evitar la confrontació, sense èxit, exposant molt clarament quines són les propostes del partit a la institució insular. La candidata d'El Pi, Xisca Mora, ha criticat que Ciutadans estigui a favor de les grans superfícies comercials, fet ha obligat Camiña a contestar que "estam a favor del lliure comerç". En aquest sentit, la candidata del partit d'Albert Rivera s'ha enfrontat amb la sobiranista, a qui li ha recomanat "estudiar la legislació", amb referència a si Can Sales es pot o no gestionar des del Consell i, a més, li ha retret que "calli un poquet", sigui "educada", en un moment que Busquets ha interromput Camiña.

Propostes

Mobilitat, habitatge, urbanisme, cultura i assumptes socials han marcat els blocs temàtics del debat. Catalina Cladera ha defensat que les polítques per resoldre els embossos a les carreteres i la millora del transport públic s'han anat preparant durant la legislatura perquè "necessiten temps" i ha posat d'exemple la redacció i aprovació del nou pla sectorial, i ha considerat que es necessiten vuit anys per veure'n els efectes. A més, ha assegurat que ha llegit el programa de Ciutadans i ha criticat que no parla gaire de transport públic. D'aquesta acusació, Camiña s'ha defensat dient que "no prometem coses que no es poden fer".

En matèria turística, Llorenç Galmés creu que s'han de llevar obstacles i eliminar la normativa excessiva. A més a més, els populars estan a favor del lloguer turístic en sòl rústic. "La barra lliure del PP em preocupa", ha afirmat la socialista. Des d'El Pi, Xisca Mora ha expressat que el nou Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) s'ha de deixar com està pel que fa al creixement poblacional, però els municipis s'hi haurien d'adaptar. Respecte de la recollida de residus, les esquerres han criticat que la legislatura passada, amb el PP al Consell de Mallorca, es va importar fems de l'exterior, cosa que "ja no succeeix", ha dit Ribot.

En matèria cultural, Bel Busquets ha defensat que cal protegir, conservar i difondre el patrimoni, a més d'invertir en projectes amb doblers de l'impost de turisme sostenible. MÉS i El Pi han recordat la necessitat d'impulsar la Direcció Insular de Política Lingüística. Per part seva, Beatriz Camiña ha assegurat que desenvoluparan programes per fomentar les llengües estrangeres.

stats