Política 25/05/2018

El PNB obre la porta a secundar la moció de censura del PSOE per fer fora Rajoy

EH Bildu només votarà a favor de la iniciativa si els socialistes respecten el dret a decidir

Ara
2 min
El PNB obre la porta a secundar la moció de censura del PSOE per fer fora Rajoy

BarcelonaNomés unes dies després d'haver aprovat els pressupostos, el PNB ha obert la porta a secundar la moció de censura contra el president espanyol, Mariano Rajoy, que aquest divendres ha presentat el líder del PSOE, Pedro Sánchez. En declaracions als mitjans de comunicació a la seu del partit, el portaveu de la formació, Aitor Esteban, ha assenyalat que cal conèixer quin "plantejament té" Sánchez respecte d'Euskadi, però també de Catalunya, i "si té solucions per a la crisi a la qual s'enfronta l'estat espanyol". Un cop es desvetllin aquestes "incògnites", el PNB prendrà una decisió.

Esteban ha afirmat que la sentència del cas Gürtel "evidencia que el PP té un problema amb la corrupció", i ha afegit que la formació conservadora "li deu una disculpa a la societat". En aquest sentit, el portaveu dels jeltzales ha deixat clar que "és evident que el PP ha de curar la ferida" i "ha de donar explicacions i prendre mesures perquè aquestes circumstàncies no es repeteixin més endavant".

Sobre el fet que el seu partit hagi validat els comptes de l'estat presentats pels populars, Esteban hi ha tret ferro i ha assegurat que, en el context actual, tenir els pressupostos aprovats és "positiu" perquè "si no, la situació podria ser dramàtica, no tan sols en l'àmbit institucional, sinó també en l'econòmic i, per tant, seria molt desestabilitzadora".

EH Bildu només hi votarà a favor si el PSOE respecta el dret a decidir

EH Bildu decidirà dilluns que ve si dona suport o no a la moció de censura del PSOE, tot i que la formació admet que serà "molt difícil" que li doni suport si no planteja "una alternativa" a la política de retallades de drets socials i de "negació" del dret a decidir desenvolupada pel PP. El diputat d'EH Bildu Iker Casanova ha explicat, en declaracions als periodistes en el Parlament basc, que la seva formació no coneix el contingut de la moció del PSOE i de la seva proposta de govern, per la qual cosa, l'hauran "d'analitzar" quan la coneguin.

De tota manera, Casanova considera que "s'obre una oportunitat per un canvi de polítiques", tot i que ha advertit a PP, PSOE, Ciutadans i Podem que li "és igual" el nom del president del govern, perquè el que li importa és que es constitueixi un govern "democràtic" i que "no retalli drets socials ni aprofundeixi en el centralisme o la negació de drets". Si la moció de censura plantejada pels socialistes implica un "avanç" en aquestes matèries, "comptarà amb el suport" d'EH Bildu, però si no és així, no l'avalaran. "Si la proposta ve envoltada en la mateixa caracterització repressiva, recentralitzadora i negadora de drets que la de l'actual govern, serà molt difícil donar-li suport", ha advertit.

stats