Política 25/07/2019

El PNB reparteix les culpes entre Podem i el PSOE

Aitor Esteban es va oferir per ajudar a fer que l'aliança tingui èxit obrint la porta al 'sí'

G.a.
2 min
El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ahir intervenint des de l’hemicicle.

MadridMés que un discurs polític per raonar el seu vot en la investidura de Pedro Sánchez, el líder del PNB, Aitor Esteban, va fer una anàlisi sobre els errors comesos pels que han de ser socis en el govern de coalició en el seu fracàs, amb un to alliçonador i alhora tranquil. I es va oferir, un cop més, per ajudar a fer que l’aliança tingui èxit obrint la porta al que, va dir, estava molt disposat a donar ahir mateix. “El meu el teníeu a la butxaca”, va dir. Però la falta d’acord, al final, va fer que els nacionalistes bascos es decantessin per l’abstenció.

A Iglesias, Esteban li va assenyalar la seva falta d’experiència: “Ha d’acceptar que no ha estat mai en un govern d’estat”. I li va indicar que “el cel es conquereix de núvol en núvol, no es conquereix a l’assalt”, en referència a la frase de l’assalt al cel que va popularitzar el líder de Podem durant la seva primera campanya electoral. Tot plegat per donar-li a entendre que exigia massa en les seves negociacions i que un ministeri com el de Transició Ecològica seria difícil per a algú sense experiència. “Esclar que tampoc us ho han posat fàcil”, va reconèixer en relació a la duresa d’un PSOE que va vetar l’entrada d’Iglesias. Esteban, tanmateix, es va mostrar optimista amb la possibilitat que hi hagi un acord no només al setembre, sinó potser abans, a l’agost. Sobretot si l’escull són “les polítiques actives de treball”, una demanda que va fer a última hora Iglesias com a contrapartida per renunciar al ministeri.

De Sánchez va criticar que “hauria d’haver obrat d’una altra manera” i “buscar més empatia”, ja que per a ell el presidenciable no ha fet prou esforços per convèncer les forces polítiques que estaven més a prop del sí, com el mateix PNB o Compromís. El portaveu del partit valencià, Joan Baldoví, també es va abstenir perquè no va arribar a un acord amb el PSOE per a un nou model de finançament que, per exemple, alliberi de pressió econòmica el País Valencià en la llei de la dependència. L’altra abstenció va ser la d’EH-Bildu. El seu diputat, Oskar Matute, va reivindicar “el sentit comú” en comptes del sentit d’estat per demanar un acord d’esquerres.

stats