Política 07/05/2019

Els partits es comprometen amb polítiques per defensar la petita i mitjana empresa

Un REB per a una economia més competitiva, menys pressió fiscal, un transport públic de qualitat i plans de desestacionalització turística, entre les propostes

M. Barceló
3 min
Taula amb el representants dels partits que han debatut davant els membres de PIMEM.

AlgaidaCuidar el teixit econòmic que gira al voltant de la petita i mitjana empresa de les Balears és un objectiu que, en major o menor grau, figura entre els eixos programàtics dels partits que es presenten a les eleccions autonòmiques del proper 26-M i que han presentat a la PIMEM, després de l'assemblea general de l'entitat, aquest dimarts vespre a Algaida.

Biel Company (PP), Iago Negueruela (PSOE), Miquel Ensenyat (MÉS), Antònia Martí (Unides Podem), Jaume Font (El Pi) i Patricia Guasp (Ciutadans) han presentat diferents propostes per arribar gairebé a uns mateixos objectius en matèria econòmica.

La fiscalitat, la política industrial, el model turístic, la mobilitat i el model de creixement, l'educació i la cultura, i la innovació són els apartats que ha volgut conèixer de primera mà la PIMEM dels programes electorals.

Eliminar el sobrecost del 14% que tenen els productes illencs i reduir la pressió fiscal és un dels objectius que es proposa El Pi. Unides Podem insisteix a aconseguir un REB que beneficiï els petits empresaris. Pel PP, el REB aprovat "està buit" i cal eliminar impostos com perquè Balears torni a ser "la locomotora d'Espanya". En aquesta línia, Cs insisteix a demanar una menor pressió fiscal. Per MÉS, el REB aprovat és una primera passa per arribar a ser igual de competitius que la resta de l'Estat. El PSOE, segons Negueruela, no dubta que la part fiscal que s'ha de plasmar en el REB protegirà la petita empresa.

A l'hora de parlar d'indústria, Font posa el bon tractament fiscal que rep Canàries com a exemple de discriminació que pateixen les Balears. Per això creu que qualsevol avanç per a la industrialització implica reduir els sobrecostos de transports de productes amb la Península. Ensenyat creu que la indústria de la Comunitat s'ha de diversificar "sense descuidar el turisme", mentre que Martí demana una bona sintonia entre empreses, Govern i Universitat per enfortir els plans industrials.

Negueruela, recorda que la Llei d'indústria fa una aposta per la innovació i que el PSOE treballa per potenciar la diversificació. Company lamenta el tancament d'empreses, un procés que està segur que continuarà mentre no es tingui "uçn REB ben dotat", un règim especial que, per Guasp, "és un paper banyat" i diu que Cs aplicarà accions "per combatre el comerç deslleial".

Model turístic

Adaptar el turisme a la realitat social i econòmica és un repte que, des de diferents òptiques, també comparteixen els partits, però procurant que la riquesa sigui compartida, demana MÉS, i eliminant el turisme de borratxera, suggereix Unides Podem, alhora que es mostra a favor de la sostenibilitat i d'evitar imatges de platges tancades per abocament d'aigües residuals.

Pel PSOE, avançar l'inici de la temporada turística i retardar-ne la conclusió és una base per crear sinergies entre sectors complementaris, molts dels quals estan sostinguts per petites i mitjanes empreses. El partit conservador veu la necessitat de posar fi a la turismofòbia i, igual que El Pi, rebaixarà l'ecotaxa a la meitat si governa, impost que proposa eliminar Cs. El PP també coincideix amb el grup regionalista en la necessitat d'ajudar a la reforma dels espais turístics.

En matèria de mobilitat, no manquen crítiques de l'oposició a "la legislatura dels embossos". Per això, El Pi demana que s'arreglin 700 km de carretera secundària i fer arribar el tren fins a Artà i ses Salines, demanda a la qual s'apunta Unides Podem, mentre que el PSOE i MÉS volen reclamar el conveni ferroviari que mai s'ha complit. Cs aposta per un bitllet únic per al transport públic.

Educació i cultura

Quant a edpucació i cultura, la formació dual que s'ha implantant es veu en general com una oportunitat per a les petites empreses per contractar professionals qualificats. El tema de la llengua també ha sortit a debat. PP i Cs reclamen una educació que defensi les modalitats lingüístiques de totes les Illes i Unides Podem ha subratllat que calen polítiques per combatre el fracàs escolar.

stats