28/07/2016

El ‘no’ de PDC i PNB a Rajoy posa Sánchez contra les cordes

3 min
El ‘no’ de PDC i PNB a Rajoy posa Sánchez contra les cordes

MadridMariano Rajoy haurà de pensar-se molt bé què fa a partir d’avui. Aquesta tarda el president espanyol en funcions visitarà el rei Felip VI i constatarà que, de nou, no té suports per ser investit. Ho havia previst per a la setmana que ve. Així doncs, obrirà l’anunciat “període de reflexió” que el pot dur a afinar els mecanismes de pressió al PSOE perquè li permeti ser president a finals d’agost o a principis de setembre. O, fins i tot, a tirar la tovallola.

La ronda de contactes del monarca ha evidenciat la solitud del líder del PP malgrat que va pujar 14 escons el 26-J. Ahir tant el cap de files del PDC, Francesc Homs -que va advertir que no col·laboraran perquè sigui president ni Rajoy ni cap altre dirigent del PP-, com el del PNB, Aitor Esteban -que votarà no a la primera votació i no a la segona-, van posar de manifest aquesta realitat. La situació posa contra les cordes Pedro Sánchez que, ara ja sí, apareix com l’única possibilitat perquè Espanya tingui president i no encari unes terceres eleccions que van prenent cada cop més cos.

Xavier Domènech, d’En Comú Podem, també va ser a la Zarzuela. Va constatar que les “avaries profundes” del sistema -la desigualtat, la corrupció o la no-acceptació de la plurinacionalitat- no es volen resoldre amb “una segona Transició” (va fer notar que ningú en parla). Al rei, va dir, li preocupen les terceres eleccions, i als comuns que un “campió de la corrupció” com Rajoy vulgui ser president sense cedir en res i a partir de fer pressió.

Domènech va insistir que estan disposats a bastir una alternativa d’esquerres i avui, abans que Rajoy passi per la Zarzuela, Pablo Iglesias ho traslladarà al monarca. El mateix van dir els nacionalistes i independentistes. El PNB va indicar que ells ja pacten a Euskadi ajuntaments, diputacions i pressupostos amb els socialistes i que tampoc tindrien problemes per fer-ho al Congrés. Homs va tornar a estendre la mà a Sánchez, però va lamentar que el PSOE “no s’hagi posat en marxa”.

Fins i tot ERC, més passiva en els assumptes de governabilitat, va obrir-se a col·laborar amb l’esquerra espanyola “sempre que sigui moderna i respecti els catalans”, deia Joan Tardà. Això es tradueix en tres condicions no revisables: derogar lleis icòniques del PP, més socialdemocràcia i un referèndum a l’escocesa en un any. Sánchez dirà al rei que no farà president Rajoy però tampoc vol explorar l’aliança possible. Continua somiant a pactar alhora amb Podem i Ciutadans.

Els grups de l’antiga CDC queden en ‘standby’

El PDC compta tenir grup al Congrés, tal com ha pactat Francesc Homs amb el PP i el PSOE, però veu difícil obtenir-lo al Senat. Les taules de les dues cambres van ajornar la decisió davant la controvèrsia generada i un clima polític que ahir no era precisament favorable a fer concessions als sobiranistes. Al Congrés la mesa va donar 48 hores al PDC per argumentar per què havia de tenir grup. Els nacionalistes havien entregat la sol·licitud, però ara presentaran un informe, avançat ahir per l’ARA i del qual ja tenen coneixement populars i socialistes, que apel·la al criteri del Constitucional i als precedents del 1986 i el 1996 amb el PNB per reclamar la mitjana aritmètica de vot i no la ponderada per població a les quatre províncies per superar el 15%. El PP i el PSOE van votar concedir-los el termini mentre que els representats de Podem i C’s s’hi negaven. Aquests últims van denunciar el “tracte de privilegi”. La mesa va posar també pegues al nom de Partit Demòcrata Català, en litigi i encara no registrat. Si cal, Homs va concedir renunciar-hi. Al Senat la mesa controlada pel PP va dir no a un grup on només quatre dels deu senadors preceptius eren del PDC (els altres són d’ERC, Bildu i de dos partits canaris). La formació busca com fer que el grup mai tingui menys de sis membres.

stats