Calendari
Misc 26/09/2016

Els recels entre el PDC i ERC tensionen el Govern abans de la qüestió de confiança

Puigdemont és partidari del referèndum però dubta que tingui les garanties i el consens per promoure’l

i
Maiol Roger
4 min
Puigdemont traslladarà els detalls finals a Junqueras dimarts, després de la reunió de Govern. Els dos dirigents mantenen una bona relació.

BarcelonaLa qüestió de confiança de dimecres al Parlament marcarà l’inici d’unes setmanes decisives per al Govern i el procés sobiranista: dijous es votarà el futur de Carles Puigdemont, però la relació entre l’executiu i la CUP i el futur del full de ruta s’acabarà de definir en el debat de política general, just la setmana següent, i en la negociació dels pressupostos, ja en marxa i fins al novembre.

Dies clau que arriben amb plena tensió dins el Govern pels recels entre el Partit Demòcrata Català i Esquerra Republicana. La relació entre les dues formacions coalitzades en Junts pel Sí no és sempre plàcida, però els recels s’han agreujat a mesura que s’acosta la qüestió de confiança i s’ha posat sobre la taula el debat sobre el full de ruta, amb la incògnita de si s’hi inclou un referèndum. “El clima està enrarit”, apunta un alt dirigent consultat. “Pot provocar eleccions anticipades”, adverteix una altra font. La tensió no ve només marcada pel futur del procés. De fons hi ha el temor d’uns i altres pel fet que es vulgui aprofitar el moment per treure rèdits electorals en uns futurs comicis on vagin per separat. L’instrument escollit no és intranscendent en aquest debat, ja que l’anàlisi compartida és que Puigdemont podria capitalitzar els rèdits d’un referèndum i ERC parteix com a favorita als comicis.

Debat a l’executiu

La tensió ha anat creixent des de l’última reunió de l’executiu, dimarts. En la trobada els consellers van exposar les seves opinions sobre el referèndum, segons va explicar ahir La Vanguardia i va confirmar l’ARA. La lògica del debat no va seguir esquemes partidistes, sinó que hi havia partidaris del referèndum i també d’altres que en dubtaven tant del PDC com d’ERC. L’intercanvi d’arguments va ser en bon to: “No hi va haver discussions, només s’exposaven opinions”, explica un dels presents. No obstant, la filtració de detalls sobre el debat previ a la qüestió de confiança ha enrarit l’ambient entre els consellers -les deliberacions del consell executiu són, teòricament, secretes- i ha afegit tensió entre els aparells dels partits.

Puigdemont no ha explicat encara als membres del consell executiu com definirà el full de ruta dimecres. “No ho ha verbalitzat”, assegura un dels consultats, que avisa que el “soroll” entorn la qüestió de confiança pot provocar canvis d’última hora en els plans del president. “Només ell sap tots els detalls”, afegeix un altre dels coneixedors dels preparatius. “Hi haurà sorpreses”, afegeix una altra font.

El president, tal com ha declarat diverses vegades, és partidari d’un referèndum que tingui “garanties i consens”. I ara mateix dubta que es compleixin les dues condicions. Per la banda jurídica, ha rebut l’assessorament del president de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver Pi-Sunyer. Per la política, tem que la tensió (de la qual responsabilitza sectors del seu partit) allunyi el consens.

Una de les vies que preveu Puigdemont per refermar la unitat és que en unes hipotètiques terceres generals hi hagi una llista única sobiranista. De moment no ho ha situat com una exigència, però sí que ho plantejarà si s’acaben convocant els comicis. Una opció que defensa recurrentment el PDC i que provoca sempre reaccions irades d’ERC: “Seria molt partidista”, adverteix un dirigent republicà. Puigdemont considera que, de camí a un referèndum, l’independentisme ha de guanyar les eleccions i no permetre que ho faci En Comú Podem, com ha passat el 26-J i el 20-D. “No tindria sentit que l’independentisme anés per separat, és d’una lògica autonòmica”, exposa un dels partidaris d’aquesta via. Un dels més ferms defensors és l’expresident Artur Mas, que va suggerir-ho en un article publicat ahir a El Punt Avui : “Si arribem a l’escenari, no desitjat ni desitjable, d’unes terceres eleccions, el món sobiranista l’haurà de saber convertir en una oportunitat”.

Puigdemont vol aprofitar el bloqueig espanyol per demanar un cop més el referèndum pactat, un esforç que ERC considera inútil. A partir d’aquí la via que detallarà dimecres el president encara està oberta a canvis. Dimarts que ve es tornarà a reunir amb el vicepresident, Oriol Junqueras, amb qui tindrà el repte de retornar la pau a les aigües del Govern. Fins ara la bona relació de tots dos ha fet apaivagar les tensions en el passat. A pocs dies de la qüestió de confiança han tornat a sorgir.

Ambient enrarit en una tardor plena de cites clau

El debat del full de ruta

Puigdemont detallarà el camí que preveu per al procés. Creu que el referèndum és la via adequada, però no té la garantia de dur-lo a terme. L’opció encara no genera el consens de tot el Govern, com es va evidenciar en la reunió del consell executiu de dimarts.

Debat de política general

El tradicional inici del curs polític es convertirà en una reedició, en part, de la qüestió de confiança. Junts pel Sí i la CUP pactaran resolucions per garantir el full de ruta, mentre que l’oposició buscarà escletxes en la majoria parlamentària i en la coalició governamental.

Pressupostos

La negociació dels pressupostos depèn més de la resolució del full de ruta que de la lògica econòmica. La previsió és que la tramitació s’avanci al novembre. Finalment no hi haurà un compromís per lligar la seva aprovació a la qüestió de confiança, com pretenia a l’inici el PDC.

Investidura o eleccions

L’escenari espanyol tensiona els socis. En ple bloqueig, la suggerència de Francesc Homs d’un vot gratuït a Pedro Sánchez (després matisada) va generar recels a ERC. Si hi ha comicis, el debat de la llista única farà ressorgir velles disputes.

stats