Política 27/06/2019

Otegi a TVE: "Més important que condemnar la violència armada d'ETA és haver contribuït a la seva desaparició"

Bildu assistirà avui al minut de silenci per les víctimes al Congrés

Ara
2 min
Otegi

BarcelonaL'entrevista d'Arnaldo Otegi dimecres a la nit a Televisió Espanyola ha generat una allau de crítiques entre la dreta espanyola i els seus mitjans afins. D'una banda, pel fet que la televisió pública donés la paraula al coordinador general d'EH Bildu i també perquè, malgrat la insistència de l'entrevistador, no va condemnar l'activitat d'ETA. "Més important que condemnar la violència armada d'ETA és haver contribuït a la seva desaparició", va assenyalar Otegi, que en les seves respostes va remarcar la necessitat de plantejar la "consolidació de la pau" en "termes constructius".

"La nostra política no necessita la violència armada per aconseguir els objectius polítics. L'esforç que hem fet ens agradaria que el faci l'Estat, i que els que defensen legítimament la unitat d'Espanya entenguin que no ho poden fer utilitzant mètodes de caràcter violent. Aquesta és la partida d'escacs política que plantegem", va reflexionar Otegi, que va demanar que es digui si Felipe González va ser la X del GAL". "No exigiria el seu ingrés a la presó", va continuar el dirigent abertzale, però sí que va reclamar que es coneguin "totes les veritats".

En aquest sentit, va rebutjar que en aquest debat s'intenti "desgastar una de les parts" i va considerar aquesta estratègia dels partits de la dreta espanyola com a "estèril i irresponsable". "Si volem construir una pau consolidada, una opció és fer-ho en termes de crispació i retrets mutus, i l'altra fer-ho en termes constructius. Si ho fem així serà més eficaç i ens permetrà avançar més ràpidament", va asseverar Otegi. En aquest sentit, va criticar aquells que pensen que "estirar el xiclet del passat comporta rèdits electorals".

Tot i les repreguntes dels entrevistadors, Otegi no va sortir del guió, però el que sí que va expressar és que "mai s'ha alegrat del sofriment" de les víctimes, i es va referir a la pàgina 201 del seu llibre 'El temps de les llums', que va escriure des de la presó. "Li dic que ho sento de cor si com a portaveu vam generar més dolor a les víctimes del necessari", va destacar. Amb tot, va insistir en la necessitat que, "quan es parla de les víctimes, cal parlar de totes". "El lehendakari López va dir una vegada que les víctimes necessitaven memòria, reparació, dignitat i justícia. Absolutament d'acord, però afegeixo: totes les víctimes necessiten tota la veritat", va dir.

Com a conseqüència d'aquest desacord que hi ha encara amb bona part de l'espectre polític espanyol, EH Bildu aquest dijous no assistirà a l'acte que tindrà lloc a Madrid en record de les víctimes del terrorisme, però Otegi ha anunciat que "per respecte" algun dels seus diputats sí que assistirà al minut de silenci al Congrés.

stats