Política 12/09/2016

ERC es manté oberta a incloure el RUI al full de ruta però exigeix "consens i garanties"

Oriol Junqueras assegura que els republicans volen ser "cosidors de noves majories" però diu que no pactaran amb qui no vulgui la independència

Laia Vicens / Ara
3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras

BarcelonaEsquerra Republicana es manté "oberta a millorar" el full de ruta independentista i introduir-hi el referèndum unilateral d'independència (RUI), sempre que hi hagi "majories prou àmplies i les garanties tècniques" per fer-lo. Així ho ha dit el portaveu republicà, Sergi Sabrià, en una roda de premsa posterior a la permanent del partit.

Segons ha dit, el referèndum –ha evitat en tot moment afegir-hi el qualificatiu d'"unilateral"– és el mecanisme més "net i clar" per comptar els partidaris de la independència. "Però si ho fem, hem de tenir totes les garanties tècniques i també un gran acord", ha explicat, i ha assegurat que el seu partit "treballa" per assolir "el consens més gran possible". "Necessitem totes les garanties i el màxim consens per tirar-ho endavant", ha insistit en reiterades ocasions, i ha avisat que ara per ara aquestes garanties no es donen. De moment, la CUP, Demòcrates de Catalunya i l’ANC, entre altres actors, han avalat el referèndum unilateral, mentre que al PDC hi ha suspicàcies a l’entorn de la proposta.

En tot cas, Sabrià ha assegurat que "el procés comença i acaba a les urnes". Resseguint el clam de la manifestació d’ahir i també les paraules del president Carles Puigdemont, Sabrià ha dit que el full de ruta preveu que el proper pas siguin unes eleccions constituents, que Puigdemont va situar al setembre de l’any que ve. Segons el portaveu d’ERC, no és tant important la data exacta d’aquestes eleccions sinó que s’hi arribi "amb la feina feta". El que sí que ha insinuat Sabrià és que en aquestes eleccions el PDC i ERC hi concorrerien per separat. "S’hi presentarien els partits, però és un debat que ara no toca fer", ha dit.

Sobre la proposta que Puigdemont llançarà al govern central d’un referèndum acordat, Sabrià ha dit que des d'ERC no tenen la sensació de "refredament". "Per nosaltres no hi ha canvis", ha dit, perquè cal "mantenir permanentment la porta oberta" al referèndum acordat, "la millor opció" segons els republicans. "La voluntat que pugui ser acordat la mantindrem fins l’últim dia", ha assegurat.

Junqueras: 'ERC vol recosir el país i ser cosidora de noves majories'

El vicepresident econòmic del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que la formació política que lidera "vol cosir el país": "La nostra feina és cosir el país i relligar-lo. No hem fet res més que fer els fonaments tan amplis com siguin possibles."

Preguntat sobre la possibilitat d’un tripartit d’esquerres, el titular d’Economia i Hisenda ha matisat que ERC no pactarà amb qui no vulgui la independència, perquè la seva prioritat "és construir la república catalana, neta i justa".

Pilar Rahola, una de les tertulianes del programa, li ha demanat si és un acte de "cosidor" el fet de deixar el soci de govern fora de l’acte de la Diada celebrat a Sant Boi amb Podem i la CUP divendres passat. Junqueras ha assegurat que va ser un acte que es va convocar "des de les seccions locals del municipi."

Culminar el procés

El líder d’ERC també ha afirmat que de cara a la propera Diada ja s’haurà consolidat el procés i que ara el dubte és "si primer hi haurà un referèndum i després unes eleccions constituents o a l'inrevés". Junqueras també ha assegurat que primer caldrà que el Govern aprovi unes lleis fonamentals, amb les quals els funcionaris "no entrarien en una il·legalitat" en un referèndum d’autodeterminació. "Tindrem aquestes lleis que determinaran el naixement d’un nou estat, perquè el Parlament de Catalunya és sobirà", ha afegit.

Junqueras ha evitat respondre sobre la possibilitat de reeditar Junts pel Sí en unes eleccions, perquè ha dit que "encara hi ha molta feina a fer", com superar la qüestió de confiança, el debat de política general i el de pressupostos. El que sí que ha assegurat és que es tornaria a presentar en una nova convocatòria electoral si l'hi demanés el seu partit.

stats