CANVI DE CICLE
Política 17/12/2013

Junqueras: "Potser haurem de fer el referèndum després d'unes eleccions"

El líder d'ERC denuncia a Catalunya Ràdio que "l''establishment' no descansa mai" de treballar en contra de la independència i defensa que no caldria canviar la pregunta de la consulta si arribés una oferta de l'Estat

Roger Tugas
2 min
Oriol Junqueras i Marta Rovira a l'acte d'ERC 'Votar és democràcia' / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha valorat positivament aquest dimarts l'entrevista d'Artur Mas a TV3. "Vaig veure el president Mas molt sòlid i molt clar en l'explicació que farem tot el possible perquè els ciutadans de Catalunya puguin votar", ha assegurat des d''El matí de Catalunya Ràdio', i ha insistit que "el referèndum és l'eina que genera més consens i la que valora més la comunitat internacional". Ho ha assegurat davant la possibilitat que va plantejar Mas que, si no es pogués fer, hi hauria eleccions plebiscitàries. Així, Junqueras ha defensat que cal fer "tot el possible" per fer la consulta, tot i que des d'ERC no es veu amb bons ulls que l'alternativa sigui esperar fins al 2016: "Si hi hagués un impediment físic que impedís votar aquell dia, cal votar tan aviat com sigui possible". I, en aquest sentit, ha apuntat una alternativa per si l'Estat no permetés fer la consulta: "El referèndum l'hem de fer com a nus desllorigador del procés o potser l'haurem de fer més endavant, després d'unes eleccions".

Quant a la lectura dels possibles resultats, Junqueras ha evitat polemitzar sobre quin percentatge de vot caldria assolir perquè creu que l'opció independentista obtindrà més de la meitat dels suports. De fet, ha recordat que, segons la Real Academia Española de la llengua, un Estat en majúscules –com es planteja en la primera de les preguntes– s'ha ja d'entendre com un "estat sobirà". Així mateix, ha afirmat que, si el govern espanyol oferís alguna alternativa a la independència, no caldria canviar el redactat de la pregunta, perquè entén que votar 'no' és "quedar-nos com ens deixa l'estat espanyol".

De la mateixa manera, Junqueras ha afirmat que "la gent és la garantia que el procés va endavant", ja que "l''establishment' no descansa mai" de treballar en contra de la independència. "Aquest 'establishment' està actuant a favor dels seus interessos, que estan lligats a un marc regulatori de l’estat espanyol", ha insistit, i ho ha demostrat amb un exemple pràctic: "Catalunya produeix una de les electricitats més barates d’Europa, a partir de salts d’aigua i de les nuclears, però paguem una de les electricitats més cares. Això vol dir que algú es queda aquests diners, i aquest algú és l’'establishment'".

Europees i entrada al Govern

Finalment, el líder d'ERC ha valorat com a "interessant" la reunió que va fer divendres amb el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Ha revelat que van parlar sobre una possible coalició europea i sobre una hipotètica entrada dels republicans al Govern, tot i que Junqueras no ha entrat en detalls. "Estaríem disposats a una candidatura unitària de les forces catalanes que estan a favor de la consulta, però malauradament ja hi ha formacions que han dit que no volen anar les unes amb les altres", ha apuntat, i s'ha qüestionat: "En algun moment haurem de veure si és millor un acord programàtic de les cinc forces polítiques a favor de la consulta o si és millor una candidatura de dues, és un dubte legítim que tinc". Quant a l'entrada a Govern, ha admès que ara "hi ha la possibilitat" que es materialitzi, tot i que caldria debatre amb Mas "amb qui, com" i si seran més útils a dins o a fora de l'executiu.

stats