Política 22/01/2019

Òmnium reclama figures internacionals com Noam Chomsky i Saskia Sassen al judici de l'1-O

L'entitat vol citar com a testimonis diversos activistes vinculats a la defensa dels drets humans

Ot Serra
2 min
El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, en una imatge d’arxiu.

MadridÒmnium Cultural reclama la compareixença en qualitat de testimonis al judici de l'1-O de diverses personalitats d'àmbit internacional vinculades a la defensa dels drets humans com el lingüista i filòsof nord-americà Noam Chomsky i la sociòloga holandesa Saskia Sassen. Tots dos són signants del manifest 'Let catalans vote' i formen part d'una llarga llista de figures que l'entitat cultural vol portar davant el tribunal per demostrar que les mobilitzacions relacionades amb el Procés tenen a veure amb la defensa dels drets i les llibertats. Així, volen citar altres persones com el sociòleg Richard Sennett, l'historiador Paul Preston, el premi Nobel de la pau del 2015 Ahmed Galai i la també premi Nobel de la pau del 1997 Jody Williams, impulsora d'una carta firmada per quatre premis Nobel en què es denuncia la brutalitat policial de l'1 d'Octubre.

També destaquen altres personalitats que s'han significat a favor dels líders sobiranistes represaliats per la justícia espanyola, com el vicepresident de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa, Roger Gale; el comissari de drets humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks; el relator especial de les Nacions Unides sobre la situació dels defensors dels drets humans, Michel Forst, i el relator especial de l'ONU sobre la promoció del dret a la llibertat d'expressió i opinió, David Kaye.

En l'àmbit català, la defensa de Jordi Cuixart també demana la compareixença del síndic de greuges, Rafael Ribó, així com diversos votants del referèndum de l'1-O que van estar presents en col·legis electorals on es va produir violència policial. Entre ells hi ha el regidor de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona. A més, altres persones relacionades amb el sobiranisme i les entitats que hi donen suport, com representants d'En Peu de Pau –Marina Garcés, Ruben Wagensberg i Jordi Armadans–, i activistes com l'exdiputat de la CUP David Fernàndez. També sol·liciten com a testimoni l'advocat i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i l'expresident del Pacte Nacional pel Referèndum Joan Ignasi Elena.

El 20-S a Economia

Bona part dels testimonis que reclama Òmnium estan relacionats amb els fets que es van produir davant la conselleria d'Economia del 20 de setembre del 2017. En aquest sentit reclamen la compareixença del major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero i de la intendent Teresa Laplana, encausats a l'Audiència Nacional, i sergents i inspectors dels Mossos d'Esquadra. També voluntaris de l'ANC que van ajudar a mantenir el cordó a les portes de l'edifici per evitar que la gent pogués acostar-se a la porta del departament.

Testimonis defensa Cuixart
stats