DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 05/10/2016

Objectiu: 83 diputats pel referèndum

JxSí, la CUP i CSQP rebaixen les seves exigències i prioritzen l’acord en dues propostes diferents

Jordi Mumbrú / Laia Vicens
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la seva intervenció en la qüestió de confiança.

BarcelonaLes forces sobiranistes tenen un objectiu clar durant el debat de política general que comença avui: aconseguir que el ple acabi demà amb 83 diputats votant a favor d’un referèndum d’autodeterminació. Encara que sigui en dues votacions separades: les diferències sobre com plantejar la consulta (amb el permís de l’Estat o sense, la data, la pregunta, les garanties tècniques...) entre Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) feien preveure que l’entesa no seria gens fàcil, però l’acostament de les tres formacions sobiranistes s’està treballant des de la setmana passada. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aconseguir el suport de la CUP per superar la qüestió de confiança i, al mateix temps, va estendre la mà a CSQP per recuperar la proposta d’un referèndum acordat amb el govern espanyol.

El debat de política general ha de servir per posar negre sobre blanc aquesta voluntat de consens al voltant del “referèndum o referèndum” de Puigdemont, i les formacions van demostrar ahir que caminen en aquesta direcció. Les propostes que van presentar tant la CUP com CSQP han rebaixat el to de les seves exigències per facilitar un acord amb Junts pel Sí. Entre avui i demà, les tres formacions sobiranistes discutiran els dos textos presentats a favor d’un referèndum i negociaran els dos redactats per intentar arribar a un consens. L’escenari més factible, a falta de completar les negociacions, és que s’acabin aprovant dues resolucions diferents: una entre la CUP i JxSí (sumaria 72 vots) per deixar palesa la voluntat de fer un referèndum vinculant aquesta legislatura, i una altra entre CSQP i JxSí (73 diputats) per “acumular forces” des de Catalunya a favor de la consulta. Encara que per separat -per ser fidels als matisos que els separen-, el més probable és que 83 diputats reivindiquin, un cop més, el dret a decidir de Catalunya des del Parlament.

La CUP vol votar al juliol

La proposta que ahir va anunciar la CUP insta el Parlament a convocar el referèndum abans del juliol del 2017, i no a finals de setembre, com va anunciar Carles Puigdemont. “Tenim tota la legitimitat política i la força per fer-ho i és quan finalitzarien els 18 mesos”, va explicar el diputat cupaire Albert Botran. Tot i això, fonts de la CUP van precisar que no s’enrocaran en la data i prioritzaran arribar a una entesa amb Junts pel Sí perquè hi hagi només un text, encara que això suposi renunciar al referèndum al juliol. Des de Junts pel Sí avisaven ahir que no concretaran res més enllà del que va dir Puigdemont la setmana passada: que el referèndum se celebrarà durant la segona setmana de setembre de l’any que ve.

Els representants dels dos partits es mostraven esperançats d’arribar a un pacte. D’entrada, la CUP ha evitat incloure-hi la paraula unilateral per referir-se al referèndum com feia fins ara i ha fet seu l’adjectiu vinculant, com fa servir Puigdemont. Així, els anticapitalistes demanen una pregunta binària i insten el Govern a “posar-se a treballar des d’ara mateix” per engegar “els dispositius legislatius i executius” per dur a terme la votació. Aquestes eines serien una llei de referèndum per regular el cens, els col·legis i les juntes electorals, i la convocatòria d’una cimera de totes les forces polítiques i socials a favor del dret a decidir.

Més enllà de la data, fonts de la CUP van apuntar que l’altra discrepància amb JxSí és com plasmar en el text que el referèndum es farà encara que sigui sense el permís de l’Estat. En aquest debat, JxSí necessita trobar l’equilibri per pactar l’altra proposta de resolució amb CSQP. I és que, a banda del text que negocia amb la CUP, la coalició independentista també intenta consensuar un text amb l’esquerra alternativa per demanar que s’ampliï la majoria a favor del dret a decidir. El més probable és que la CUP s’abstingui en aquest text, tal com van fer quan el Parlament va demanar al Congrés el traspàs de competències per fer la consulta i davant la declaració alternativa de CSQP a favor d’un referèndum acordat, el 9-N de l’any passat.

Els comuns també han fet cessions en la proposició que van presentar ahir. El compromís del president de tornar a intentar un referèndum acordat ha acostat dues forces fins ara molt allunyades. Per facilitar l’acord, la proposta sobre el referèndum de CSQP que ahir va presentar el diputat Joan Giner defensa una consulta “amb conseqüències polítiques i jurídiques i útil, que tingui garanties i reconeixement internacional”, però no diu de manera explícita que hagi de ser prèviament pactada amb el govern que hi hagi a Madrid.

L’única “condició indispensable”, segons va explicar Giner, és tancar el compromís de “sumar grans majories” a favor de la consulta i, partint d’aquest consens, serà més fàcil aconseguir “el reconeixement internacional i de l’Estat”. El primer pas es farà demà quan 83 diputats votin a favor del referèndum.

stats