Política 18/12/2013

L'OCDE demana a Espanya que torni a abaratir l'acomiadament

L'organisme ha presentat un informe que el govern espanyol usarà com a base de la nova reforma laboral

M. Eugènia Quetglas
3 min
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ahir després del consell de ministres.

MadridEncara hi ha marge per ajustar els costos de la indemnització per acomiadament. Així ho creu el director d'Ocupació i Afers Socials de l'OCDE, Stefano Scarpetta, segons ha explicat aquest dimecres. L'OCDE ha presentat l'informe que, per encàrrec del govern central, ha elaborat l'organisme sobre la darrera reforma laboral espanyola. L'Estat usarà el document per introduir més canvis en el mercat de treball.

Scarpetta, ha explicat que el cost d'acomiadament improcedent de treballadors segueix sent "generós", malgrat que la ministra Fátima Báñez hagi reduït de 45 a 33 dies per any treballat la indemnització dels contractes fixes. L'OCDE pensa que podria ser un incentiu pels empresaris, després de recordar que aquestes indemnitzacions encara estan per sobre de la mitjana europea.

Un dels punts més comentats per l'OCDE que pot provocar més controvèrsies és el suggeriment fet per l'economista sènior de la Divisió d'Anàlisi i Polítiques d'Ocupació de l'organisme, Andrea Bassanini, en advertir que s'haurien de restringir al màxim els casos en què un acomiadament pot ser declarat nul per limitar la discrecionalitat dels tribunals a l'hora d'ordenar la readmissió dels treballadors acomiadats.

L'OCDE ha elaborat aquest informe a petició del govern central. Una de les conclusions a les que s'arriba és que la reforma laboral no pot fer miracles sinó hi ha un escenari de creixement econòmic. El que creuen provat és que amb la reforma de l'executiu de Mariano Rajoy "s'ha permès evitar més destrucció d'ocupació i hi ha més contractació fixe que no s'hagués produït". De fet, una de les poques dades que s'han donat al llarg de la roda de premsa per presentar l'informe és que gràcies a la modificació de la legislació laboral "s'han detectar 25.000 contractes fitxes cada més que poden ser d'aquesta reforma". Per què? Perquè els empresaris tenen incentius a la contractació que abans no tenien. Segons l'OCDE, "l'efecte es veu especialment a les companyies petites"."Aquesta mateixa reforma en una època de recuperació econòmica, hagués creat més ocupació", especula Scarpetta.

Davant les sospites que aquest informe fos una coartada perquè el ministeri doni llum verda als 'minijobs' (contractes de baixa remuneració i d'un màxim de 15 hores setmanals, implantat a Alemanya) L'OCDE els ha descartat: "No crec que sigui el mateix la flexibilització que els 'minijobs'. No s'han d'associar els contractes a temps parcials i flexibles amb contractes mals pagats", ha advertit Scarpetta. L'alt responsable considera que els contractes a temps parcials són "un instrument positiu en un mercat laboral més inclusiu". En cavi, segons ell, els 'minjobs' no han fet ni l'evolució que s'esperava a Alemanya. Tal i com ha explicat, va ser una modalitat contractual que es va crear en plena crisis per treure gent de l'atur amb l'esperança que amb la recuperació es transformessin en un "contracte normal". Per tots aquests motius, ha tancat la qüestió exclamant: "Per això els 'minijobs' estan tant malament".

Segons Scarpetta, l'OCDE no entra a valorar si s'han de rebaixar les prestacions de l'atur, sinó que s'ha de reforçar el reciclatge dels treballadors aturats. L'expert econòmic ha explicat que funcionen "els països que tenen ajudes generoses i polítiques de reciclatge". "És molt important que les ajudes estiguin condicionades a la recerca activa d'ocupació".

L'OCDE no dubte en assenyalar a les comunitats autònomes com les responsables del mal funcionament de les polítiques actives d'ocupació. Això no vol dir que critiqui que aquestes polítiques estiguin en mans dels governs autonòmics, perquè a altres països també està descentralitzat. La clau és que "hi ha directrius clares".

L'OCDE ha passat de puntetes sobre la conveniència o no de modificar els sous."Els salaris han d'anar del bracet de la productivitat", ha explicat Scarpetta tot i que ha insistit que és una variant que dependrà de cada empresa. "Si puja la seva demanda estarà disposada a pujar els sous", ha advertit.

stats