Publicitat
Publicitat

L'OCDE veu correcta la reforma laboral, però insuficient per crear ocupació

Recomana abaratir l'acomiadament, ampliar els períodes de prova i disminuir la discrecionalitat dels tribunals per invalidar acomiadaments col·lectius

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) considera que la reforma laboral del 2012 a Espanya va en la direcció correcta, ja que ha contribuït a augmentar la contractació indefinida i la flexibilitat interna, a reduir els acomiadaments col·lectius i a moderar els salaris.

No obstant això, recomana nous ajustos dirigits a abaratir l'acomiadament, ampliar els períodes de prova i disminuir la discrecionalitat dels tribunals per invalidar acomiadaments col·lectius.

L'OCDE ha presentat avui el seu informe d'avaluació de la reforma laboral, en el qual posa de manifest que són necessaris canvis addicionals per abaixar la taxa d'atur, sobretot entre els joves i els aturats de llarga durada, i per reduir la segmentació del mercat laboral, en el qual la majoria dels contractes segueixen sent temporals.

En aquest sentit, l'OCDE proposa que s'estableixi la figura de l'acomiadament col·lectiu improcedent, per evitar la possibilitat que els tribunals invalidin els ERO i ordenin la reincorporació als llocs de treball extingits.

Així mateix, demana augmentar la durada dels períodes de prova dels contractes indefinits, ja que creu que les empreses tendeixen a utilitzar la contractació temporal per provar els nous treballadors abans de decidir si els incorporen definitivament a la plantilla.

També diu que cal abaratir la indemnització per acomiadament en els contractes indefinits per intentar acostar-la a la que es paga en el cas dels contractes temporals i, en particular, parla de reduir els costos més elevats que suporten les grans empreses a emprendre acomiadaments col·lectius.

A més, reclama més integració entre les polítiques d'ocupació actives i passives per poder reincorporar amb èxit els treballadors en atur al mercat laboral i per garantir que el cobrament del subsidi per desocupació i els serveis públics d'ocupació són capaços d'animar i ajudar a trobar feina.

Entre els elements positius de la reforma laboral, l'OCDE destaca que ha contribuït a promoure la contractació indefinida, fonamentalment entre les pimes, gràcies als avantatges del nou contracte de suport als emprenedors.

D'acord amb la seva anàlisi, la reforma podria haver creat uns 25.000 nous contractes indefinits al mes, la majoria a les empreses amb menys de 100 empleats, la qual cosa atribueix a la relaxació de les normes d'acomiadament.

D'acord amb això, l'OCDE diu que la reforma també ha ajudat a reduir el temps que es passa en la desocupació i que hi ha indicis d'una transició més ràpida a l'ocupació, en particular per als treballadors que es van quedar a l'atur després d'un contracte temporal.

També s'ha detectat que les baixes laborals han disminuït després de la reforma, especialment en el cas dels contractes temporals.

De la flexibilitat interna destaca la seva utilització com a alternativa a l'acomiadament i diu que −juntament amb la negociació col·lectiva− ha ajudat a una significativa moderació salarial, tot i que la contenció dels salaris també és resultat de la mateixa crisi i de les retallades aplicades al sector públic.

No obstant això, assenyala que encara no és possible dir si la reforma laboral restaurarà la competitivitat a mitjà i llarg termini o si l'avanç en aquest terreny és conseqüència de les condicions cícliques adverses.

Afegeix que el seu impacte de moment és reduït i que portarà temps que la dualitat del mercat laboral −diferències entre treballadors temporals i indefinits− es redueixi de manera significativa.

A més, diu que "ja es veurà" si la reforma laboral del 2012 serà suficient per transformar el mercat de treball espanyol en un model que combini flexibilitat, equitat i seguretat dels treballadors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF