Política 12/09/2017

La mesa, sobre les querelles: "Volen destrossar les nostres vides perquè no poden destrossar les nostres idees"

Els membres de JxSí i CSQP denuncien l'ús dels tribunals per resoldre un conflicte polític

Núria Orriols
2 min
La mesa, sobre les querelles: "Volen destrossar les nostres vides perquè no poden destrossar les nostres idees"

BarcelonaEls membres de la mesa del Parlament han mostrat la seva indignació aquest dimarts per les querelles que els ha notificat el Tribunal Superior de Justícia per desobediència i prevaricació. Se'ls acusa d'aquests delictes per haver admès a tràmit les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica la setmana passada, ja suspeses a dia d'avui. Per als membres de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, el govern espanyol, a través de la fiscalia i el Tribunal Constitucional, pretenen "coartar" el debat parlamentari i impedir que es tramiti qualsevol cosa que tingui a veure amb el referèndum. El TSJC ha acceptat una querella per desobediència i prevaricació per no acatar les resolucions del Tribunal Constitucional.

"És insòlit, ens hi neguem", ha sentenciat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en roda de premsa. "Responem amb fermesa però amb serenitat", ha assegurat acompanyada de Joan Josep Nuet (CSPQ), Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó (JxSí), i ha afegit que seguiran garantint el dret d'iniciativa parlamentària i la llibertat d'expressió.

Nuet, que també ha pres la paraula, ha sigut el més contundent. Amb un to abrandat ha recordat que la fiscalia els acusava de malversació de fons públics "per permetre un debat", ha remarcat. "Amb aquesta decisió no es vol fer res més que destrossar les nostres vides perquè saben que no poden destrossar les nostres idees", ha sentenciat Nuet. "Pretenen acabar amb nosaltres, fins i tot amb els que no som independentistes", ha afegit, recordant que ell només va permetre que es produís el debat parlamentari i, fins i tot, es va oposar a la forma de tramitar la llei del referèndum però, malgrat això, se l'acusa dels mateixos delictes.

Forcadell, per la seva banda, ha denunciat que la fiscalia pretenia "penes de presó" per permetre el debat i ha promès "fermesa". "Volem fer saber a la ciutadania que vam complir amb les nostres funcions", ha assegurat, i ha afirmat que "cap tribunal decidirà el futur d'aquest país".

La presidenta del Parlament ha denunciat un "ús indiscriminat dels tribunals per resoldre un conflicte polític". "El que pretenen la fiscalia i el govern espanyol és coartar el dret a la llibertat d'expressió i el dret a iniciativa dels diputats de la cambra", ha dit. " Ens neguem a convertir-nos en censors dels debats polítics", ha sentenciat, i ha recordat que el control de constitucionalitat de les lleis l'ha de fer el Tribunal Constitucional un cop aprovades, no la mesa del Parlament quan decideix l'admissió a tràmit de les iniciatives parlamentàries.

stats