Política 17/09/2018

Nova ofensiva del PP contra l'escola catalana: centralització i una selectivitat comuna

Els populars demanen control als llibres de text i matèries comunes a totes les comunitats

Núria Martínez
3 min
El president del PP, Pablo Casado, i el secretari general del partit, Teodoro García Egea, arriben a la reunió del comitè de direcció del partit celebrat avui a la seu de Gènova

MadridNova ofensiva del PP contra el sistema educatiu de Catalunya. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha anunciat que volen presentar iniciatives parlamentàries per reforçar el paper de l'Estat en matèria educativa i que "hi hagi així igualtat d'oportunitats a tot Espanya".

Encara més enllà, el president del PP, Pablo Casado, ha plantejat una recentralització de competències educatives a l'Estat, si "no s'aconsegueix que la inspecció educativa sigui eficaç" i si no hi ha una lleialtat per part de les autonomies que, com Catalunya, ha assegurat, practiquen l'"adoctrinament ".

"Si no hi ha lleialtat per part d'algunes autonomies per avaluar el que estan fent amb els nostres fills, l'Estat ha de garantir aquestes competències", ha afirmat Casado, qui ha apostat perquè l'educació segueixi administrada per les autonomies, però amb una configuració establerta des del govern espanyol.

Segons ha manifestat en un debat organitzat pel diari 'La Razón', aquesta centralització de competències "no suposa carregar-se l'Estat autonòmic", sinó que es tracta de fer el mateix que amb l'administració de justícia, per la qual cosa les autonomies poden seguir pagant el sou als professors i altres qüestions similars.

Casado ha advertit que no es pot viure amb l'"endogàmia" que cada comunitat "triï els professors pel seu idioma" i cal que l'Estat garanteixi la igualtat del sistema educatiu en tot el territori.

Control llibres de text i matèries per tots igual

Per aconseguir-ho, vol que l'Estat controli els llibres de text, una selectivitat comuna a tot Espanya i reforçar "la troncalitat de matèries comunes a totes les comunitats". A més, també ha apostat per un "MIR educatiu" per als professors de tot l'Estat i perquè tots els aspectes de la Lomce relacionats amb la recentralització "deixin d'estar bloquejats". "Els espanyols no volen 17 sistemes diferents: un alumne no necessàriament ha de patir-ho", ha defensat García Egea, que ha afegit que un alumne ha de poder estudiar el mateix a Tarragona que a Teruel o Madrid.

Conscient que el PP no pot supervisar la llei d'educació de Catalunya (LEC), la fórmula per controlar l'ensenyament consistiria a reforçar la competència de l'Estat a les autonomies. Aquest anunci del PP arriba després que 'El Mundo' hagi publicat l'informe dels llibres de text de l'Alta Inspecció de l'Estat que diu que "inciten al separatisme".

El govern espanyol no publicarà l'informe

El govern espanyol ha anunciat que no farà públics els estudis sobre possible adoctrinament als llibres de text de Catalunya, encarregats per l'anterior Executiu a l'Alta Inspecció Educativa, a causa de "la falta de rigor" dels documents.

Educació sosté en un comunicat que "el govern no pot assumir els seus continguts ni els farà públics, com tampoc els va assumir ni els va fer públics el ministeri anterior, que va ser el que els va encarregar".

El ministeri ha recordat que l'anterior gabinet d'Íñigo Méndez de Vigo va encarregar el 6 de juliol del 2017 un estudi dels llibres de text de secundària, que el febrer del 2018 va ampliar a primària i batxillerat amb la finalitat de recollir informació sobre si les comunitats autònomes adoctrinaven en els llibres de text.

Encara que l'actual ministra Isabel Celaá va dir recentment que no trobava els esmentats informes perquè l'anterior executiu no els l'havia lliurat "ni parlat de la seva existència", aquest dilluns el ministeri ha reconegut –després que 'El Mundo' publiqués el seu contingut– que els van trobar fa unes quantes setmanes.

Es tracta de dos textos que van analitzar 102 llibres de secundària, de matemàtiques, geografia i història, i llengua castellana i literatura, així com 25 textos de batxillerat.

stats