Política 17/10/2016

La V de victòria de Churchill, Felipe González o Angela Davis? Nova batalla de símbols a Podem

Després d'haver titllat els 'errejonistes' de "mediocres" en un tuit, Iglesias intenta tancar la polèmica amb una imatge del líder socialista barrejant els dos símbols que representen les faccions del partit

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'últim tuit de Pablo Iglesias sobre la batalla de símbols entre la 'V' dels 'errejonistes' i el puny que defensa el secretari general. EFE

MadridEn lloc d'observar en silenci com el PSOE es doblega per l'abstenció i engreixar el partit per reivindicar l'oposició real al PP si Mariano Rajoy torna a ser investit president, Podem continua totalment immers en les guerres intestines entre les dues principals faccions de la formació, 'pablistes' i 'errejonistes', sobre quina ha de ser l'estratègia del partit. I el camp de batalla continuen sent les xarxes socials.

L'última polèmica? La pugna sobre l'origen dels símbols que reivindiquen cadascuna de les dues famílies del partit. Els partidaris del secretari general, Pablo Iglesias, acostumen a identificar-se o a celebrar resultats amb el puny alçat. Els del número dos de Podem, Íñigo Errejón, s'identifiquen, en canvi, amb la V de victòria feta amb els dits.

Iglesias va carregar durament contra aquest símbol diumenge al vespre per Twitter. "Tots els símbols tenen memòria i, com el futur, el seu cor és antic. Només els mediocres pensen que la història va néixer amb ells", va escriure, i va adjuntar dues fotos. La primera, d'Angela Davis, activista dels Panteres Negres -enguany se celebren 50 anys del moviment-, i la segona, i més dura contra els 'errejonistes', de l'ex primer ministre britànic Winston Churchill.

El tuit ha generat un gran malestar dins del partit per la duresa del contingut i perquè titlla de mediocres els 'errejonistes' sense mencionar-los. El diputat per la Comunitat de Madrid Pablo Padilla escrivia tot seguit, també a Twitter: "Si només busques ridiculitzar, menysprear o faltar al respecte, no és un debat, és un monòleg de qui només busca (i necessita) reafirmar-se".

El detonant, el nou lema: "Lluitar, crear, poder popular"

Segons l'entorn d'Iglesias, el líder de Podem va saltar a la jugular contra els 'errejonistes' diumenge com a resposta a les dures crítiques que ha rebut del nou lema que vol instaurar al partit. El secretari general de la formació lila considera que Podem s'ha de tornar a convertir en un moviment popular que "cavi trinxeres en la societat civil" amb un discurs més radical i de reivindicació històrica de l'esquerra.

Diumenge, justament, va presentar el que vol que sigui la llavor d'aquest nou moviment, Vamos!, amb l'objectiu de passar del lema "Sí que es pot!" -que ja utilitzava la PAH abans de Podem- a "Lluitar, crear, poder popular". Es tracta d'una vella consigna nascuda al Xile de Salvador Allende però que a Espanya ha utilitzat tant el Partit Comunista Espanyol (PCE) com Esquerra Unida (IU).

Després d'encendre les xarxes socials, però, Iglesias ha volgut tancar aquest dilluns la polèmica amb un tuit conciliador en què es veu l'expresident espanyol Felipe González durant la Transició amb el símbol del puny en una mà i el de la victòria en l'altra.

Mentrestant, el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, busca fugir d'estudi en la lluita entre 'pablistes' i 'errejonistes'. Justament ell va ser l'abanderat del sector crític que va perdre en l'assemblea fundacional del partit, ara fa dos anys, al pavelló d'esports de Vistalegre, a Madrid. I com una au fènix va ressuscitar de les seves cendres aquesta primavera quan Iglesias va fulminar el secretari d'organització i mà dreta d'Errejón, Sergio Pascual. Va passar així de ser del sector crític a controlar l'organització, juntament amb el sector anticapitalista i d'exmilitants del PCE, mentre els 'errejonistes' han anat perdent quotes de poder.

"Com que jo no puc aixecar la mà no em poso en aquests embolics, per això em van demanar que fos secretari d'organització", ha conclòs Echenique.

stats