21/11/2015

“La foto del segle no és jutjar Nóos, sinó canviar el sistema”

3 min
“La foto del segle no és jutjar Nóos, sinó canviar el sistema” Bona sintonia amb Mae de la Concha, després de la tensió

PalmaNo hi havia lloc més adequat per presentar un candidat que farà de la lluita contra la corrupció i de la modificació de les estructures obsoletes del sistema democràtic dibuixat a la transició la seva principal bandera. Juan Pedro Yllanes, número 1 dePodem al Congrés per Balears, va comparèixer al Palma Arena, “l’epicentre de la corrupció”, que a més es troba just davant Can Domenge, un dels casos que han provocat l’entrada a la presó de part de la cúpula d’Unió Mallorquina.

“El missatge que cal enviar a la lluita contra la corrupció és que no tolerarem ni el més mínim indici, ni la típica corruptela acceptada tradicionalment i que no té recorregut, amb els doblers públics, ja que són de tots. I de tots sorgeix l’esforç de reformar això, amb tot el que podem aportar perquè la nostra sigui una societat neta i honrada en la qual no hi hagi gens de tolerància a la corrupció”, digué.

26 anys de jutge

Yllanes té clar que “després de 26 anys com a magistrat (s’incorporà a la carrera el 1989 i a la secció primera de l’Audiència de Palma el 1998), ha arribat l’hora de comprometre’s, tot i que no ha estat fàcil, sobretot en l’àmbit personal. Però estam davant un moment apassionant, de canvi profund, i crec que ens hem d’implicar en la reforma d’un model que ens donaren l’any 1978, i que o no ha funcionat o ha quedat obsolet i cal revisar”, digué.

En aquesta línia, Yllanes veu imprescindible reformar la Llei d’enjudiciament criminal, ja que “estam afrontant amb una llei de 1882, per molt que hagi sofert alguna modificació, els problemes del segle XXI”. No té cap dubte d’una cosa: la darrera reforma d’aquesta norma, que estableix uns terminis màxims per instruir les causes, “tots sabem que això no està fet per agilitar el robatori de 2.000 euros, que en sis mesos d’instrucció està enllestit. Està pensat per a Gürtel o per al cas dels ERO. Jo sent promeses de reformes estructurals d’aquesta norma des que som jutge, i no han arribat”, va afirmar.

Yllanes no va eludir les preguntes sobre el cas que havia de jutjar, Nóos, i gràcies al qual sens cap dubte hauria estat portada dels mitjans de mig món. “Però jo crec que la foto del segle, com va dir un company vostre, no és presidir el tribunal de Nóos, que ho farà algú altre i molt bé, sinó implicar-se en el procés de canvi del sistema, i precisament aquesta (assenyalant el Palma Arena) és la foto del segle”.

En tot cas, el magistrat va qualificar l’expedient com “la visibilització final de com s’han emprat, presumptament, els doblers públics en aquest país”. Pel que fa a la situació processal de Cristina de Borbó i els intents de la seva defensa que no sigui finalment jutjada, Yllanes va respondre que “ara mateix té la condició d’acusada”.

Alberto Jarabo, secretari general de la formació, es va mostrar especialment satisfet perquè Yllanes hagi fet la passa d’implicar-se en política i va assegurar que “tenim una candidatura extraordinària entre Juan Pedro i Mae, i pens que com a mínim aconseguirem dos diputats, que seran una aportació important al moment de canvi i fins i tot amb aire constituent que viurà aquest país”, digué.

Bona sintonia amb Mae de la Concha, després de la tensió

Tant el mateix Yllanes com Jarabo insistiren ahir a lloar i reconèixer els mèrits de Mae de la Concha, la guanyadora de les primàries, i que ha quedat relegada a la segona plaça. “És també la nostra número 1”, va voler destacar el coordinador del partit a Balears. I és que hi ha alguns simpatitzants, i la mateixa Mae de la Concha durant els primers moments en què es va saber que entrava el jutge com a primera espasa, que es mostraren dolguts per no respectar el resultat de les primàries. Ahir De la Concha i Juan Pedro Yllanes es conegueren i hi hagué molta sintonia.

stats