Política 01/09/2016

El 'New York Times' demana al PSOE que s'abstingui per facilitar la formació de govern a Espanya

L'editorial d'aquest diari nord-americà alerta del "risc" que es prolongui la "paràlisi" política que viu l'Estat

Europa Press
2 min
Sánchez, a Rajoy: "Votarem en contra. Espanya necessita un govern, però no el seu mal govern"

MadridEl diari nord-americà 'The New York Times' ha recomanat al PSOE que s'abstingui en la investidura de Mariano Rajoy com a president i ha alertat del "risc" que la "paràlisi" política s'allargui fins a unes hipotètiques terceres eleccions el 25 de desembre.

En l'editorial publicat per aquest diari, titulat "Paràlisi a Espanya", s'analitza la situació d'Espanya, que suma vuit mesos sense govern "perquè els seus polítics han estat incapaços de conformar una majoria al Parlament", després de dues eleccions "no concloents".

"Curiosament, l'economia no ha patit", explica l'editorial d'aquest diari nord-americà, ja que el ràting d'Espanya és saludable i la borsa ha resistit el Brexit molt millor que la resta d'Europa. Tot i això, adverteix que "cap país pot seguir als llimbs polítics durant gaire temps sense cap risc". Entre els "desafiaments" a què s'enfronta Espanya, el 'New York Times' destaca "la deriva separatista a Catalunya", a més de "l'agitació" que viu la Unió Europea.

De cara a la segona votació de la investidura, que se celebrarà aquest divendres, i en la qual Rajoy només necessita més vots favorables que contraris per ser investit, el diari nord-americà subratlla que "aconseguiria la majoria si s'abstinguessin els socialistes suficients, els quals ho haurien de fer".

El 'New York Times' es mostra conscient que "no serà fàcil" per al líder socialista, Pedro Sánchez, passar del 'no' a l'abstenció, però ha recordat que "l'alternativa són quatre mesos més de govern interí" fins a arribar a unes terceres eleccions en què el PSOE "té poques probabilitats de millorar la seva posició". El diari també emfatitza el fet que amb un "govern en minoria, els socialistes tindrien molt a dir sobre qualsevol legislació o reforma".

El rotatiu també valora l'opció d'un "govern en coalició que integri faccions tan hostils com els socialistes i Podem" i que, assegura, "difícilment prometria un govern efectiu". En aquest sentit, ha explicat que un "govern caòtic és millor que un no-govern" i ha aplaudit el fet que "els votants espanyols no han seguit la resta d'europeus, els quals han fet un gir cap a l'extrema dreta".

"Aquest punt mort en què es troba Espanya ha estat generat pels votants que demanen un govern millor i més honest", explica l'editorial del 'New York Times'. Per aquest motiu, defensa que tant Mariano Rajoy, "si té l'oportunitat de formar govern", com Pedro Sánchez, "si l'hi permet", com a líders que "s'han endut la pitjor part de la desafecció dels votants, haurien d'entendre que la sortida d'aquesta paràlisi és demostrar que han entès el missatge".

stats