Política 20/02/2019

Mundó desvincula el Govern de l'organització de l'1-O un cop suspès el decret de convocatòria

L'extitular de Justícia defensa que la llei del referèndum formava part de l'ordenament jurídic

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'exconseller de Justícia Carles Mundó, durant el seu interrogatori al judici del Procés

MadridEn la línia del que ha exposat l'exconsellera Dolors Bassa, el titular de Justícia durant el Govern de Carles Puigdemont, Carles Mundó, acusat de malversació i desobediència, ha desvinculat l'executiu de l'organització del referèndum. Davant la insistència del fiscal Javier Zaragoza, ha subratllat que un cop el Tribunal Constitucional va suspendre la llei del referèndum i el decret de convocatòria aprovada i signat el 6 de setembre a la nit, no va emprendre cap "disposició ni actuació" en execució d'aquestes normes. "El que és rellevant és el que va fer el Govern, pregunti'm sobre això", ha demanat Mundó al fiscal, que s'ha qüestionat si el referèndum no era la conseqüència de l'aprovació de les normatives que l'emparaven.

"La conducta posterior [a rebre els requeriments del Tribunal Constitucional que anul·laven les lleis de desconnexió] va ser atendre els requeriments: no fer cap acte enfocat a allò que se'm deia que no fes", ha apuntat Mundó. En relació al 6 de setembre, també ha defensat la signatura de l'acord de govern pel qual els consellers assumien solidàriament i col·legiada l'organització de l'1-O. "Ho fèiem amb la certesa que la firma del decret de convocatòria no ens semblava que fos delicte", ha assenyalat. "El referèndum no incompleix els requeriments del TC. No hi ha fets concrets que expliquin quina és la intervenció del Govern", ha insistit, malgrat que ha evitat respondre per què l'executiu no va desconvocar l'1-O.

L'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, ha insistit que al seu entendre el fet de no desconvocar el referèndum suposava desobeir el TC. "Estampar la firma no afegeix motius jurídics", ha dit en relació a la seva firma del decret de convocatòria de l'1-O, i ha afegit que si era irrellevant per a convocar-lo, "m'imagino que també ho devia ser per desconvocar".

Tal com han fet tots els encausats interrogats, Mundó ha negat conèixer l'Enfocats i haver participat en una reunió a finals d'agost que, segons el fiscal, consta a l'agenda de Josep Maria Jové, l'exsecretari general de Vicepresidència. "Desconec per què aparec en aquest text. Sé que no vaig assistir a aquesta reunió", ha dir convençut l'exconseller, molt segur en les seves respostes.

També ho ha estat quan Zaragoza l'ha interrogat en relació a com es va sufragar el material del referèndum, que ha negat que fos amb diners provinents de l'erari públic. "Si ho sabés ho explicaria. El que sí que sé és que no va ser amb diners públics", ha apuntat Mundó. No ha volgut entrar en el 20 de setembre, l'1 d'Octubre i el 27 d'octubre perquè d'entrada ha deixat clar que només respondria a les preguntes relatives a la malversació i la desobediència.

stats