SOCIETAT
Política 04/12/2013

Imputats 8 mossos i dos membres del SEM per la mort d'un detingut a la comissaria dels Mossos del Vendrell

La jutge subratlla que queda acreditada que la causa principal de la mort va ser una reacció adversa a les drogues, però considera que "existeixen motius racionals" per creure que l'actuació dels agents podria haver "influït"

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaLa titular del jutjat d'instrucció 2 del Vendrell ha imputat vuit agents dels Mossos d'Esquadra i dos membres del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per la mort d'un detingut a la comissaria de la ciutat.

Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'Ara, la jutge, que investiga el cas per un presumpte delicte d'homicidi imprudent, descarta la mort del detingut per les lesions en ser reduït però vol aclarir si els mitjans que es van utilitzar eren els més necessaris i si els agents, en veure que estava sota els efectes de les drogues, no podrien haver previst el succeït.

El 31 de juliol, sobre les 10 del matí, dos agents dels Mossos van detenir Yassir El Younoussi per un suposat atemptat contra els agents de l'autoritat. El detingut va ser conduit a l'Hospital del Vendrell, on va ser sotmès a un reconeixement mèdic.

Segons el relat de la jutge, poc abans del migdia, El Younoussi va entrar a l'àrea de custodia de detinguts, on va ser registrat i conduit a una cel·la. Mitja hora després, l'home es va "alterar i va començar a donar mostres de patir convulsions i es va estirar al terra". En aquest moment els agents van alertar el SEM, que es va traslladar a la comissaria i per atendre el detingut però no van trobar cap patologia i van marxar. Younoussi es va recuperar, però poc després va començar a córrer per l'interior de la cel·la, a cridar –així s'observa a les imatges de les càmeres– i donar-se cops amb el cap contra les reixes.

Els agents li van col·locar els "elements de contenció", és a dir, un matalàs, cintes de velcro i un casc. Uns 25 minuts més tard els agents van entrar a la cel·la per comprovar l'estat del detingut i, en veure que no es movia van tornar a avisar el SEM mentre intentaven reanimar-lo. Quan el personal mèdic va arribar Younoussi ja havia mort.

Durant l'exploració del cos, la metge forense va trobar una paperina amb haixix dins del seu pantaló. A la cel·la es va trobar una bossa amb restes de cocaïna.

Els resultats de les analítiques van donar positiu en cocaïna. Segons l'informe de l'autòpsia, la causa "fonamental" de la mort va ser la reacció adversa a substàncies tòxiques. "Les dosis de cocaïna en sang no són letals per sí mateixes, però es considera que en el mecanisme de la mort han contribuït diversos factors de risc com la combinació dels tòxics trobats, la situació estressant de la detenció i contenció i la producció d'un 'deliri agitat o excitat' conseqüència del consum de drogues estimulants", diu l'informe de l'autòpsia.

Tot i que la jutge subratlla que queda acreditada que la causa principal de la mort del detingut va ser una reacció adversa a les drogues, considera que "existeixen motius racionals" pe creure que l'actuació dels agents podria haver "influit" en la mort. També imputa els agents que van intervenir en el registre del detingut perquè es van trobar substàncies a la cel·la que no van ser detectades pels mossos.

Pel que fa a la imputació del personal mèdic, la jutge explica que "existeixen dubtes" sobre si, en la primera visita, podrien haver advertit l'estat del detingut.

stats