Política 29/09/2017

Els Mossos volen evitar l'ús de la força l'1-O si no és per defensar-se ells o a altres

Les instruccions als comandaments ordenen desallotjar i tancar els col·legis electorals però sense violència

Enric Borràs
3 min
Antiavalots dels Mossos d'Esquadra, a la concentració davant del Departament d'Economia en protesta per la repressió del referèndum que es va fer el dia 20

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra tenen ordres d'actuar amb els principis "de congruència, oportunitat i proporcionalitat" i de "contenció i mediació" per "facilitar el manteniment de la pau social" durant l'1 d'octubre i les hores prèvies. Tot i això, també intentaran aplicar la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que els ordena tancar els col·legis electorals i evitaran l'ús de la força, que, "davant de conductes de desobediència passiva, no podrà anar més enllà de l'acompanyament de persones fins a l'exterior del centre o per permetre obrir un passadís que deixi accedir a la policia". Així consta a les instruccions que s'han repartit als comandaments del cos aquest matí en una reunió a la seu central del cos, a Sabadell, a les quals ha tingut accés aquest diari.

"En cap cas es farà servir la defensa policial [la porra], extensible, o altres elements de naturalesa similar per dur a terme aquestes accions", concreten les instruccions. Aquesta ordre només es podrà canviar "en cas d'agressions a tercers o a la mateixa policia que obliguin els agents a repel·lir-les", i fins i tot en aquest context només podran actuar contra els agressors, "mai de manera generalitzada". Abans d'emprar la força caldrà "tenir en compte quines poden ser les conseqüències" per evitar causar "un mal major", sobretot quan hi hagi nens, persones grans o membres "d'altres col·lectius vulnerables". Les instruccions, doncs, ordenen als agents que desallotgin i tanquin els col·legis electorals però sense fer servir la violència, i que si no poden fer-ho ho comuniquin als superiors per esperar ordres.

Abans de diumenge

De moment, fins a les sis del matí de diumenge, els Mossos tenen ordre d'anar a tots els centres de votació en locals públics o on es prestin serveis públics per comprovar si estan oberts i si s'hi fa alguna activitat relacionada amb la preparació del referèndum. Això, segons ha pogut saber aquest diari, ja ho han començat a fer, per exemple, en algunes escoles de Barcelona. En cas que sigui així, s'identificaran els "responsables que estiguin duent a terme aquesta activitat", se'ls informarà que han de sortir del centre abans de les sis del matí de diumenge perquè no s'hi pot fer res que tingui res a veure amb l'1-O, i es requisarà tot el material que hi pugui estar relacionat. Si els que hi ha al local en marxen, sempre que en aquesta part de l'edifici no s'hi faci cap servei públic durant el cap de setmana, "es procedirà al seu tancament".

Reunió de tots els comandaments dels Mossos d'Esquadra aquest matí al Complex Central d'Egara

Si hi ha una concentració dins o fora del col·legi que impedeixi que els policies hi entrin, els Mossos tenen ordres de comunicar-ho a la sala de comandament regional, i de concretar quanta gent hi ha, en quina actitud estan i si hi ha nens, persones grans o "altres col·lectius vulnerables". La sala ho comunicarà al centre de coordinació regional, que decidirà si hi envia mediadors, més policies, si demana ajuda a la policia local del municipi, o si envia els agents a algun altre centre. "En cas que els recursos no fossin suficients", el centre de coordinació regional ho comunicarà al central, que és el que valorarà "l'activació d'altres recursos de suport" propis o "previstos a la interlocutòria judicial". O sigui: el centre de coordinació central decidirà si avisa la Guàrdia Civil o la Policia Nacional espanyola.

A partir de diumenge a les 6.00 h

La interlocutòria del TSJC ordena que s'impedeixi l'obertura dels col·legis o bé que es tanquin. Per això els Mossos tenen instruccions de, diumenge, impedir-ne l'obertura i comprovar si hi ha algú a dins fent cap activitat relacionada amb el referèndum. Si és el cas, els policies els han d'ordenar que marxin, identificar-los, requisar el material de l'1-O, i tancar el local. Si hi ha cap concentració, seguiran el mateix protocol que en les hores anteriors: avisar la sala regional de comandament però quedant-se a la zona "per continuar informant de l'evolució de la concentració". Hauran d'aplicar el mateix criteri si una arribada "massiva" de persones els desborda i s'aconsegueix obrir el centre.

Si els comandaments ho veuen necessari hi enviaran més policies o mediadors, o bé demanaran ajuda a la policia local del municipi. Si no n'hi ha prou, el centre de coordinació central haurà de valorar "l'activació d'altres recursos de suport", incloent-hi la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil. Si es despleguen els antiavalots i no aconsegueixen treure els qui es concentrin a dins, hauran de fer "una a línia a l'entrada per impedir que hi accedeixi ningú més", i hauran de deixar sortir els ocupants "quan així ho desitgin".

Pautes d'actuació dictades per la cúpula dels Mossos per a l'1-O
stats