Política 20/07/2019

Morral avisa que Sánchez "no ho posa fàcil" per a la investidura no adreçant-se a JxCat: "És de jutjat de guàrdia"

El secretari general de la Crida creu que l'actitud del líder del PSOE complica l'abstenció

Acn
2 min
Morral avisa que Sánchez "no ho posa fàcil" per la investidura en no adreçar-se a JxCat: "És de jutjat de guàrdia"

BarcelonaEl secretari general de la Crida, Toni Morral, ha avisat el candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "no ho posa fàcil" per a la seva investidura no adreçant-se a Junts per Catalunya: "És de jutjat de guàrdia", ha lamentat en una entrevista a l'ACN, on recrimina al líder del PSOE no haver-se reunit amb la formació independentista. Morral també considera que Catalunya està encapçalant el model de "l'Europa dels ciutadans i dels pobles" respecte a "l'Europa dels estats", en "crisi". El dirigent de la Crida assegura que els anhels de llibertat del poble català lideren aquest "repte" de l'Europa social, en part gràcies al paper de Carles Puigdemont, qui està fent una feina "importantíssima". Morral considera que l'expresident del Govern s'ha convertit en un "líder europeu".

Morral insisteix que és Sánchez qui vol ser investit i que, per tant, hauria d'adreçar-se a totes les formacions amb representació al Congrés per explicar les seves propostes. En aquesta línia critica que el líder socialista hagi ignorat JxCat, una actitud que creu que complica que el grup independentista s'acabi abstenint.

Encara sobre la investidura, Morral no creu que un vot diferenciat entre ERC i JxCat comporti cap pas enrere, perquè els partits tenen les seves pròpies lògiques i estratègies. De fet, el diputat parlamentari de JxCat defensa que encara que els grups de Borràs i de Gabriel Rufián no coincideixin en el sentit del vot, sí que faran "la mateixa crítica". "Estic completament segur que, en el fons, l'opinió que tenen respecte a Sánchez en relació amb el conflicte de Catalunya és bastant igual", ha conclòs. Republicans i postconvergents acabaran de definir el seu vot un cop Unides Podem concreti què votarà dimarts al Congrés.

L'Europa social

En un altre àmbit, Morral defensa el model social europeu com a "alternativa" a l'Europa dels estats, un àmbit que considera que està en "crisi". El secretari general de la Crida assegura que els anhels de llibertat de Catalunya encapçalen el repte d'aquesta Europa dels pobles i els ciutadans, i en dona gran part de l'èxit a Puigdemont: "Sort n'hem tingut que sigui a Europa fent aquesta feina".

Morral argumenta que els estats estan obligats a complir els seus propis reglaments, així com les regles del joc jurídic i que, per tant, l'independentisme té aquí un espai "important" per reivindicar-se: "Hi ha una batalla a fer". Tot i això, el diputat remarca que el conflicte de Catalunya no és tant de l'independentisme sinó de la democràcia, la llibertat i els drets humans. Així doncs, Morral defensa que aquest conflicte també impacta l'Europa social, que ja el comença a veure com a "propi".

stats