Política 19/02/2020

Mor Fernando Morán, primer ministre d'Exteriors de Felipe González

Amb una llarga trajectòria política, Morán va passar pel Parlament Europeu i l'Ajuntament de Madrid

Ara
1 min
Fernando Moran López, exministre d'afers exteriors

BarcelonaFernando Morán, ministre d'Exteriors entre el 1982 i el 1985 durant la primera etapa del govern de Felipe González, ha mort avui a Madrid als 93 anys, segons ha avançat el diari digital The Diplomat in Spain i ha confirmat Europa Press.

Nascut a Avilés (Astúries) i conegut pel seu sentit de l'humor, Morán va assumir la cartera d'Exteriors després d'haver sigut senador del PSOE per Oviedo i, posteriorment, diputat a Jaén. Durant aquesta etapa va afrontar la reobertura de la tanca de Gibraltar i l'acord per a la integració d'Espanya a la CEE, tancat el 29 de març del 1985.

La seva trajectòria política, però, no es va limitar al ministeri espanyol. Després del seu cessament el 1985, va ser proclamat ambaixador davant de les Nacions Unides, i va abandonar el càrrec el 1987 per presentar-se a les primeres eleccions al Parlament Europeu. Reelegit com a eurodiputat el 1989 i el 1994, es va acomiadar de l'Eurocambra el 1999 per dedicar-se a la seva candidatura com a alcaldable a l'Ajuntament de Madrid, que es va veure superada pel popular José María Álvarez del Manzano. Morán va deixar el càrrec com a regidor i portaveu socialista i va posar punt final a la seva carrera política després de la derrota a les municipals madrilenyes.

En la cultura popular es van fer famosos els acudits sobre la seva persona, els acudits de Morán, en què sempre se'l presentava com una persona inepta i amb poques llums.

stats