Política 11/01/2019

La Moncloa defensa una inversió “prou atractiva” per a Catalunya

Assegura que es “compleix amb l’Estatut” i descarta un gest amb els presos

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La Moncloa defensa una inversió “prou atractiva” per a Catalunya

MadridEl govern espanyol va posar ahir sobre la taula uns pressupostos que considera “prou atractius” per a l’independentisme. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar que compliran per primera vegada amb la inversió fixada per l’antiga disposició addicional tercera de l’Estatut -caducada des del 2013- i que la inversió serà propera a l’aportació de Catalunya al PIB estatal, que el 2017 va assolir un 19,2%. “Els pressupostos compleixen amb l’Estaut. [...] Els que defensen Catalunya haurien d’aprovar-los”, va proclamar sense voler avançar les xifres d’inversió en infraestructures per territoris, que detallarà dilluns des del Congrés.

La roda de premsa de presentació dels comptes després del consell de ministres, però, es va convertir en una exposició per “seduir” ERC i el PDECat de cara a la tramitació i aprovació de les xifres. Uns comptes que Montero va presentar com una “vacuna” contra el “populisme” de Vox i la ministra portaveu, Isabel Celaá, contra els que volen una Espanya “en blanc i negre” . Una forma velada de dir també a l’independentisme que si no els avala, l’extrema dreta -sumada a la triple aliança amb el PP i Cs- pot fer el salt d’Andalusia a Madrid.

La Moncloa continua sent “optimista” sobre el rol que jugarà l’independentisme al Congrés, que debatrà la primera tramitació dels comptes la segona setmana de febrer, i considera que al final acabarà imperant “la intel·ligència”. Dilluns comença la negociació formal, però Sánchez donarà avui el tret de sortida en un acte a Barcelona on presentarà el compliment de l’Estatut com el millor punt de partida per arribar a un acord amb la Generalitat. La Moncloa, això sí, continua descartant un gest amb els presos, tal com reclama l’independentisme. La ministra portaveu, Isabel Celaá, va assegurar ahir que “el govern [espanyol] no entrarà en assumptes que corresponen estrictament al poder judicial”.

Montero va mantenir que l’oferta econòmica serà l’única que es posarà sobre la taula. “El pressupost té partides molt importants per a Catalunya, necessàries per a la comunitat, i espero que siguin prou atractives per pensar en el benestar dels catalans”, va assenyalar després d’insistir fins a dos cops que es tracta d’uns comptes que són “bons per a Catalunya”. Amb tot, va puntualitzar que la xifra d’inversió en infraestructures “és la que correspon” a l’Estat i, per tant, “no significa una contrapartida”. La Moncloa també fa equilibris perquè la resta de territoris no denunciïn un dèficit d’inversió. Per això també està previst complir amb l’aportació al PIB estatal que fan Andalusia i el País Valencià.

El PP i Cs avancen el seu ‘no’

Des del PP i Ciutadans van reaccionar a l’uníson: van confirmar que votaran no en tota la tramitació i van acusar el govern espanyol de vendre’s als independentismes català i basc. En un vídeo a les xarxes en què les cares de Carles Puigdemont, Quim Torra, Arnaldo Otegi i Gabriel Rufián es transformen en la de Sánchez, el PP va denunciar que “els que volen trencar Espanya posen les condicions dels comptes” i el president espanyol hi “posa la firma”. I per al líder del partit taronja, Albert Rivera, es tracta d’uns pressupostos negociats des de “la presó”.

Enfront d’aquestes crítiques, Celaá va situar la Moncloa entre l’independentisme i Vox. “Ni divisió ni centralisme predemocràtic”, va dir. Des de Podem van tornar a condicionar el seu sí al compliment d’altres pactes inclosos en el de pressupostos i van posar en dubte el seu vot a favor de la tramitació. Fonts del govern espanyol van assegurar que es compliran els acords i que no tenen dubtes de l’aval del partit lila.

stats