Política 01/12/2018

Sánchez: "Les raons que justifiquen la vaga de fam no són certes perquè els presos tindran un judici just"

La Moncloa insisteix que cal confiar en la independència del poder judicial a Espanya

Ara
3 min
Pedro Sánchez, al Senat / EFE

BarcelonaEl govern de Pedro Sánchez ha reaccionat ràpidament a l'inici d'una vaga de fam per part de Jordi Sànchez i Jordi Turull a Lledoners. Fonts de l'executiu espanyol han volgut deixar clar que tant els dos presos de JxCat com la resta d'independentistes processats al Tribunal Suprem tenen la "protecció i les garanties de l'estat de dret", i asseguren que tindran un judici "just".

"Com tots els ciutadans sotmesos davant la llei i protegits per les lleis, en el nostre estat de dret els dirigents independentistes tindran un judici just", diuen fonts de la Moncloa, que asseguren que "el poder judicial és independent" i que "es farà justícia". "Per al govern de Pedro Sánchez la justícia és l'única que pot dictar sentències", conclouen aquestes fonts.

Aquesta mateixa versió és la que el propi Sánchez ha mantingut posteriorment des de la cimera del G20 a Buenos Aires, segons informa Joan Biosca. El president espanyol ha dit que no "comparteix" l'acció de protesta empresa pels presos i que "no és una bona notícia", però ha afegit: "Les raons que justifiquen aquesta acció no son certes perquè [els presos] tindran un judici just". Segons ha dit, això serà possible "gràcies a l'estat de dret" i el poder judicial "independent" que hi ha a Espanya. "No estem a favor de polititzar la justícia ni de judicialitzar la política", ha afegit.

Hores abans, en un acte a Donosti, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha dit que "es pot respectar la decisió personal" de Turull i Sánchez, però ha afegit que tots els presos independentistes compten "amb les garanties de la justícia i d'un estat de dret" com, ha assegurat, hi ha a Espanya. Calvo ha dit que "confia plenament" en la justícia espanyola i en la independència amb la qual actuarà en el desenllaç de la causa per l'1-O. Amb tot, ha deixat clar que el govern espanyol no prendrà "cap decisió" en relació a la vaga de fam perquè Sànchez i Turull estan "en l'àmbit d'un altre poder que és el judicial".

També el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha afirmat que "cal confiar en el sistema judicial" i "en els processos garantistes que ofereix la llei" de cara al judici de l'1-O, i ha assegurat que Espanya té una bona qualitat en aquest sentit.

PP i Cs veuen "privilegis" en la difusió de la fotografia dels presos

La líder de Cs a Catalunya i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, s'ha limitat a dir que la vaga que han iniciat aquest dissabte Jordi Sànchez i Jordi Turull és una decisió "molt personal" i s'ha agafat a la fotografia dels presos difosa aquest divendres per criticar el que considera que és una nova mostra dels "privilegis" dels líders independentistes a Lledoners.

Arrimadas ha criticat que Òmnium hagi distribuït la imatge dels set polítics empresonats i s'ha preguntat si la resta de presos poden disposar també d'aquest tipus de fotografies i enviar-les a la família. "Jo crec que no", ha dit. En aquest sentit, ha demanat que els polítics tinguin "els mateixos drets davant la justícia i les institucions com qualsevol ciutadà".

Molt més contundents han estat les reaccions al PP. "No ens van distrauran amb la vaga de fam, la vaga que ens importa és la de la Catalunya real", ha dit, la vicesecretària de Partit Popular, Andrea Levy, i ha insitit: "La vaga que ens importa és la de la Catalunya que s'ha manifestat als carrers de Barcelona".

Levy també ha criticat la difusió de la fotografia dels presos, demanant explicacions a la Generalitat i el govern espanyol sobre si els presos independentistes tenen "privilegis especials" a la presó. "La fotografia que ha aparegut avui ens fa tenir dubtes sobre si hi ha privilegis a la carta per part dels independentistes a la presó", ha assenyalat Levy, que ha anunciat que el PP sol·licitarà la compareixença al Parlament de la consellera de Justícia i del secretari d'Estat d'Interior per aclarir l'assumpte.

Albiol ironitza amb la "solidaritat" de Puigdemont

També des del PP, Xavier García Albiol ha ironitzat sobre la "solidaritat" de Carles Puigdemont amb la vaga de fam en un tuit on adjunta una fotografia antiga de l'expresident a Bèlgica en un àpat amb la resta d'exiliats. "Aquí Puigdemont des de Bèlgica mostrant la seva solidaritat amb els companys que inicien una vaga de fam. Tot molt propi de la República Catalana", ha escrit.

"És una foto de fa un any, i ho saps. I és així com ho feu tot: mentint. manipulant i, sobretot, sense ni un gram de decència i de respecte. El que és propi de la república catalana és tot allò que és impropi a la monarquia espanyola: justícia, separació de poder, llibertat", li ha respost després Puigdemont.

El PSC no s'ha pronunciat sobre la vaga de fam, mentre que Ramon Espadaler, diputat d'Units per Avançar integrat al grup socialista al Parlament ha considerat que l'acció de Sànchez i Turull "ens interpel·la a tots", i ha tornat a demanar que es reconsideri la presó provisional dels independentistes processats perquè considera que és "desproporcionada"

stats