La Moncloa defensa la fortalesa de la democràcia espanyola a les portes de la sentència

Llança un vídeo en què participen diversos ministres, que afirmen que "els nacionalismes divideixen"

"Els nacionalismes divideixen societats, matrimonis i germans". Aquesta és una de les frases que pronuncien les ministres d'Economia i Educació en funcions, Nadia Calviño i Isabel Celaá, respectivament, en el vídeo que ha difós la Moncloa per defensar la fortalesa de la democràcia a l'Estat. "Som una de les democràcies més consolidades del món", assegura, al seu torn, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell. 

A poques hores que el Tribunal Suprem faci pública la sentència contra els líders independentistes impulsors de l'1-O, el govern de l'Estat llança un vídeo en diferents idiomes sota el títol La terra de tothom en què participen diversos membres del consell de ministres amb l'objectiu de posar en valor el sistema democràtic espanyol. "Va ser molt difícil per a nosaltres assolir una democràcia, així que no ho oblidarem", apunta el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska. 

"No podria viure en un país que no fos la democràcia que som, perquè hem practicat les llibertats, l'exercici dels drets.., hem conegut la diversitat, hem respectat les diferents opinions", reflexiona la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, que considera aquests elements com "l'essència de la democràcia". 

El mateix president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s'ha fet ressò del vídeo a través del seu perfil de Twitter, des d'on ha afirmat que Espanya és "una de les democràcies més avançades del món i un dels països més lliures i segurs". "Aquesta és l'Espanya de la veritat. I l'hem fet junts, des de la convivència, el respecte i la llei". 

"Quan era petita, la meva mare em recomanava no dir el que pensava, per exemple, a l'escola. I tenia raó, perquè no teníem llibertat, vivíem sota la dictadura franquista", explica la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá. De fet, les experiències personals dels membres del consell de ministres són també un dels pilars que estructuren el vídeo i que els serveixen per justificar, al seu parer, que actualment Espanya és una "democràcia consolidada".

En defensa de la unitat

Així mateix, una de les bases del vídeo és la defensa de la unitat d'Espanya. "Penso que les societats que reflecteixen millor la prosperitat i són més interessants són obertes, flexibles", indica la ministra de Transició Ecològica en funció, Teresa Ribera. En aquesta mateixa línia, tot i que amb un to més sever, la titular d'Economia en funcions considera que els nacionalismes "divideixen la societat a partir de la idea de comunitats imaginàries amb identitats homogènies". "Es construeixen en les diferències i no en el que ens uneix", afegeix Calviño. 

Al seu torn, el ministre de Cultura en funcions, José Guirao, es refereix a "aquells països d'Europa convertits en nacionalismes" on, assegura, "va arribar la guerra". "Va ser un horror, no m'agraden gens els nacionalismes", valora Guirao, que els defineix com a "moviment que mira a un passat que ja no existeix i augura un futur controlat només per una part de la societat". 

"Quan els nacionalismes es radicalitzen, es converteixen en radicals", exposa la ministra Celaá, que adverteix: "Quan això passa, venen tota mena de patiments i divisions entre matrimonis, germans...". Però més enllà d'atacar els nacionalismes, els ministres que participen en el vídeo comparteixen la seva relació amb Catalunya i expliquen per què és important en cada cas. 

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF