LES TENSIONS INSTITUCIONALS
Política 12/06/2013

Monago rebaixa l'IRPF i reobre les tensions entre 'barons' del PP

M. E. Q.
2 min

Madrid.Una nova guerra va esclatar ahir a última hora entre els barons del Partit Popular. El més greu és que aquesta vegada és entre les dues comunitats que havien fet pinya contra un objectiu de dèficit asimètric que hauria de beneficiar Catalunya, és a dir, Madrid i Extremadura.

Durant l'equivalent extremeny del debat de política general, el president de la comunitat, José Antonio Monago, va anunciar que rebaixarà el tram autonòmic de l'IRPF a les rendes inferiors a 24.000 euros. Una mesura fiscal que beneficiarà al 90% dels extremenys i que suposarà 10 milions d'euros menys per a les arques d'aquella comunitat.

La notícia va caure especialment malament a la comunitat de Madrid, que es va afanyar a exposar que és gràcies a la seva solidaritat amb comunitats receptores que es poden pagar els serveis socials a Extremadura. Tot, sense deixar de presumir de tenir "la fiscalitat més baixa d'Espanya", una frase que li agrada recordar tant a l'actual president, Ignacio González, com a la seva antecessora, Esperanza Aguirre.

Madrid, aportadora

Segons van exposar fonts de la comunitat, Madrid va ser la primera que va reduir un punt el seu tram de l'Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF), mesura amb la qual els contribuents madrilenys es van estalviar una quantitat propera als 360 milions d'euros a l'any.

La comunitat de Madrid sempre s'ha vantat de tenir la menor pressió fiscal, davant una Extremadura que pràcticament la dobla. Els càlculs madrilenys són que aquesta rebaixa de la fiscalitat genera més activitat econòmica, de tal manera que el 40% de l'IRPF que es recapta a l'Estat espanyol surt del centre de la península. És just aquesta alta activitat econòmica el que permet, segons les fonts de la comunitat, que Madrid "exerceixi la solidaritat per pagar els serveis essencials d'altres comunitats autònomes receptores netes de fons com Extremadura".

stats