Política 04/08/2013

El rei del Marroc assegura que "mai va ser informat" dels crims comesos pel pederasta espanyol indultat

El Marroc investigarà els fets per identificar els responsables d'aquesta "negligència"

Europa Press
2 min
Querella contra un pederasta espanyol indultat pel Marroc

BarcelonaEl rei del Marroc, Mohamed VI, ha assegurat que "mai va ser informat" dels crims comesos pel pederasta espanyol Daniel Fino Galván, indultat aquesta setmana, i ha anunciat una investigació que identifiqui els responsables d'aquesta "negligència".

Mohamed VI "mai va ser informat de cap manera ni en cap moment de la gravetat dels crims atroços pels quals el subjecte ha estat condemnat", assenyala en un comunicat el gabinet reial enviat a l'agència estatal de notícies, MAP.

Fino Galván va ser condemnat a 30 anys de presó el 2011 pels abusos comesos a 11 menors, els quals també va arribar a gravar en vídeo i la sentència, dictada inicialment per un tribunal de primera instància de Kenitra, va ser confirmada després. Mohamed VI va anunciar dimarts, amb motiu de la Festa del Tron, l'indult de 48 presos espanyols i ho va fer d'acord amb les cases reials del Marroc i Espanya, en resposta a una petició formulada pel rei Joan Carles.

"És evident que mai hauria acceptat que Daniel Galván pogués deixar de complir la seva pena, tenint en compte l'atrocitat dels crims monstruosos pels quals va ser declarat culpable", addueix el rei del Marroc, que no sol oferir explicacions sobre els indults o les decisions que pren.

El monarca alauita ha ordenat una investigació a fi de determinar les responsabilitats i els "orígens dels desencerts", així com per identificar els responsables del que ha qualificat com a negligència perquè assumeixin les sancions necessàries. "També es donarà instruccions al ministre de Justícia perquè proposi mesures per bloquejar les condicions de la concessió de la gràcia en les seves diferents etapes", conclou el comunicat.

Tot i que la llista de presos beneficiats no ha transcendit, diverses organitzacions i mitjans marroquins inclouen Fino Galván, condemnat a 30 anys de presó el 2011 pels abusos comesos a 11 menors. El seu advocat, Mohammad Benjeddou, ho va ratificar i fins i tot es va mostrar "sorprès".

L'indult a Fino Galván ha generat una onada de crítiques en les xarxes socials i activistes del Moviment 20 de Febrer, especialment actiu durant la Primavera Àrab. De fet, la policia antiavalots marroquí va dissoldre aquest divendres una manifestació, secundada per centenars de persones a Rabat, contra l'indult reial en la qual diverses persones van quedar ferides.

Malgrat la indignació generada, el ministeri de Justícia marroquí va refusar qualsevol responsabilitat en el cas i va al·legar que es tractava d'"una decisió reial dictada, sens dubte, pels interessos de la nació" i per la qual Fino Galván ha estat expulsat del país.

stats