ENTREVISTA
Política 01/08/2015

Miquel Vidal: “A l’hora de triar candidat a les generals hi haurà maror”

El fins ara secretari general del PP balear, Miquel Vidal, durà el partit com a president interí fins al congrés que es farà l’any vinent

Q. Torres
4 min
Miquel Vidal: “A l’hora de triar candidat
 Hi haurà maror”

PalmaEl fins ara secretari general del PP balear, Miquel Vidal, durà el partit com a president interí fins al congrés que es farà l’any vinent, però no podrà repetir en el càrrec. Sap que abans hi haurà pugna per les candidatures a les generals.

Si fa tres mesos us haguessin dit que seríeu president del PP balear, us ho haguéssiu cregut?

No. No era aquesta la meva finalitat política. El secretari general el nomena el president i se’n va amb ell. Quan el president va dir que se n’anava, vaig donar per fet que me n’anava amb ell.

Com li explicaríeu què ha passat a algú que no ha estat aquí des del 24 de maig?

És molt mal d’explicar. Perdre és molt mal de pair. Si quan perd el teu equip ja et fer el coret, imagina’t quan és una activitat política, que saps que no serà la setmana que ve quan tornam a jugar un altre partit, sinó que haurem d’esperar quatre anys. T’enduus una decepció importantíssima.

Ara comanda més que Bauzá.

No. Mai no m’he sentit comandant de res, sempre m’ha agradat compartir. Estic a disposició de tots els qui vulguin parlar amb mi. M’estim més que em cridin i em diguin allò que m’hagin de dir a la cara o que vénguin a la seu, que no que em facin corralets i rum-rums al carrer.

Bauzá no comanda gens?

Bauzá se n’ha anat al Senat.

Va semblar que no partiria mai?

Ell sempre ha tingut les idees molt clares, jo he estat al seu costat, però és molt mal de fer assumir una derrota electoral tan important. Ell des del primer moment tenia clar quines serien les seves passes.

Però és Génova qui l’empeny.

No. Prengué la decisió quan veié el partit com anava. La primera decisió seva era que ens n’aniríem tots al setembre en un congrés on no ens presentam. Però Madrid digué que no als congressos extraordinaris. Després tinguérem pressions de la gent del carrer, dels batles, d’afiliats, fins que ell prengué la decisió.

Sí, però tot es precipita a partir d’una reunió que hi ha amb Génova.

Génova digué que votar ara 120 persones era improductiu. Ens demanaren opinió a tots i coincidírem. I Génova digué: “Cercam un candidat de consens perquè dugui el partit fins al congrés, i al congrés, un afiliat, un vot i s’ha acabat la història”. I aquí va ser quan vaig haver de canviar de criteri, perquè m’ho demanà José Ramón i pel bé del partit, reconeixent que la meva carrera política sofreix perquè no m’havia plantejat mai ser candidat, però ara ja sé que no ho seré.

I no teniu por que us agradi el càrrec i estigueu temptat de presentar-vos?

Sabia que m’agradaria. Gaudesc de ser president i només fa una setmana que ho som.

Però no us tempta presentar-vos?

El comitè de direcció acordà que la persona que dugui el partit fins al congrés no sigui candidat, perquè tindria avantatge sobre els altres, i és totalment lògic. A posta dic que és un sacrifici personal.

El president del PP definitiu no serà cap dels qui s’han mogut ara?

És molt mal de dir. Opinar sobre això és una cosa totalment incerta. No ho podem endevinar mai.

Entre crítics i oficialistes us n’afluixau per no triar?

El PP és el PP. No hi ha crítics ni oficialistes, això sempre ha existit. Són grups d’opinió dins aquest ventall de centredreta reformista. Uns estan més al centre; altres, més en les reformes; altres, més a la dreta. I totes les sensibilitats enriquiran el partit al congrés, on els afiliats triaran la que els convengui més.

Gaudiu una finestra de calma entre una tempesta que ja ha passat i la que vendrà ara per les generals.

El partit s’ha calmat i està com ha d’estar, però és cert que a l’hora de triar candidat hi haurà maror. N’hi haurà, però és lògic i normal, passa en tots els partits. Ser diputat nacional o senador, per a qualsevol que es dediqui a la política, és una ambició legítima.

Com ho fareu perquè Rodríguez accepti Isern com a candidat a les generals?

He dit que deman seny i unió dins el partit. Si s’ha d’arribar a unes votacions per unes eleccions, s’han de respectar. Som un partit madur.

Isern, Ramis, Gijón, Eivissa, Menorca, no són massa per a tants pocs llocs de sortida a la candidatura al Congrés dels diputats?

De llocs de sortida n’hi ha vuit.

Sembla que no en treuran vuit.

Ara en tenim quatre i podem tenir un resultat semblant al de les eleccions passades. Respectarem el mateix ordre: Mallorca, Eivissa, Menorca i Mallorca.

Quan us feren secretari general, diguéreu que començàreu sent ‘cañellista’, que després foreu ‘vergerista’, ‘matista’, ‘estarasista’ i llavors éreu ‘bauzanista’. Ara sou ‘vidalista’?

Ara seré només del partit, perquè intentaré representar tothom.

En el proper congrés, el PP s’haurà de posicionar per primer pic amb competència en el seu espectre per part de Ciutadans i El Pi. Quina camí ha de seguir per continuar sent majoritari?

El mateix de sempre. Seny, unió dins ca nostra i aquest ventall que volen els ciutadans i que comprèn el centredreta regionalista. El PP ha estat sempre el mateix.

Els darrers quatre anys no.

No pos en dubte que Bauzá ha fet i ha donat el que creia que era millor per a Balears, el que passa és que la societat no ha estat d’acord amb la seva manera d’executar-ho.

stats