Política 28/09/2017

Forn avisa que els Mossos prioritzaran salvaguardar la convivència abans que les ordres de la jutge

El número dos del ministeri de l'Interior afirma que diumenge es farà "un pícnic o una manifestació"

Enric Borràs / Gerard Pruna
4 min
Reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, aquest migdia al Palau de Pedralbes de Barcelona

BarcelonaSalvaguardar la convivència per sobre de les ordres que pugui dictar la jutge de cara a l'1-O. Aquest és el missatge que el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha traslladat aquest dijous en roda de premsa després de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. Després d'una hora i mitja de reunió al Palau de Pedralbes de Barcelona, Forn ha assegurat que els Mossos no neguen ni obvien les ordres de la magistrada, però ha remarcat que "el més important és la salvaguarda de la convivència". "Qualsevol actuació policial ha de tenir com a bé superior aquesta salvaguarda", ha avisat.

Segons Forn, el representants de l'Estat presents a la reunió -hi havia el secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el coronel encarregat de coordinar el dispositiu de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos- han compartit els criteris exposats per la Generalitat. Vol dir això que es podrà votar? Forn no ho ha concretat, i s'ha limitat a dir que "és evident que el Govern no aturarà el referèndum" i que tampoc no es pot "posar contra les cordes la policia". "El compromís del Govern és claríssim amb el fet que es pugui votar", ha insistit el conseller, però ha afegit: "També és veritat que els Mossos tenim un manament judicial que s’ha de poder complir de la millor manera possible, però que no creï problemes més grans dels que es volen evitar".

El conseller d'Interior ha reiterat també que els Mossos tenen la competència en matèria d'ordre públic i que ja van defensar que no calia més efectius per garantir la seguretat de l'1-O, motiu pel qual ha dit que considera innecessari el desplegament de més de 10.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Diumenge, en l'entrevista a 'Salvados', el president de la Generalitat ja va apuntar a la tesi defensada avui pel Govern. Aleshores va remarcar que si els agents de la policia troben 2.000 persones a la porta d'un col·legi és possible que considerin que, per garantir l'ordre públic, és més convenient no intervenir.

Forn ha remarcat, a més, que l'ordre de la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armas deixa sense efecte les ordres dictades fins ara pel fiscal superior a Catalunya, José Antonio Romero de Tejada, un canvi que ha celebrat perquè, interpreta, anul·la mesures com el precintament dels col·legis des de divendres i la necessitat de blindar fins a cent metres el voltant dels punts de votació. "Com vostès veuen, hi ha marge" per fer la votació, ha deixat anar. "Si diumenge veiem milers i milers de persones al carrer dient que volen votar amb actitud pacífica crec que ens trobarem", ha afegit en referència a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

L'Estat crida a defensar l'estat de dret

Abans de Forn ha parlat el número dos del ministeri de l'Interior, el secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que ha explicat que no han pogut "concretar res" sobre l'1 d'octubre "perquè la Junta de Seguretat no decideix res sobre els assumptes que s’han d’aclarir aquests dies". Segons el secretari d'estat això correspon a la magistrada del TSJC. Nieto ha afirmat que diumenge es defensarà un sol objectiu: "Que es compleixi la legalitat, es defensi l’estat de dret i es mantingui la convivència".

"Hem demanat al president de la Generalitat, al conseller i al director dels Mossos d’Esquadra que anem de bracet per aconseguir aquests objectius, que no correspon a la Junta de Seguretat prendre decisions que corresponen a la jutge", ha afegit. I ha insistit: "No hem pogut concretar res a dia d’avui en relació amb l’actuació que s’ha de fer diumenge". "Hem traslladat una petició per aconseguir que diumenge cap cos policial no sigui protagonista de res que no sigui garantir que Barcelona i tots els altres pobles de Catalunya tinguin un dia de festivitat i celebració", ha afegit Nieto, que, arran de les preguntes de la premsa, ha concretat: "Mai hi ha hagut cap referèndum; s’han celebrat moltes coses en aquesta terra, i sempre s’han celebrat. S’han fet diades d’una o altra mena". "Si tots respectem aquestes normes molt bàsiques que tenim diumenge cadascú ho farà com vulgui, en un cas amb un pícnic o una manifestació", ha afegit, "però no es farà a cost de violentar la llei, que és el que hem d'intentar evitar".

La reunió de la Junta de Seguretat l'ha encapçalat el president, Carles Puigdemont, que la va convocar de manera unilateral per intentar establir una via de coordinació entre els cossos de seguretat a la imposició del director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, present a la trobada. També hi han participat, a banda del conseller d'Interior, Joaquim Forn; el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; el secretari general del departament d'Interior, Cèsar Puig; el director de la policia, Pere Soler; José Antonio Nieto, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Hi ha hagut dues absències destacades: la del cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, i la de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo. Tot i que estaven convidats a la reunió, s'han excusat aquest matí i han comunicat que no hi anirien.

Nieto també s'ha queixat de la convocatòria unilateral de la reunió per part de Puigdemont: "Mai s’havia fet una junta sense que s’haguessin acordat prèviament un ordre del dia i una data de celebració", ha dit. "Tot i això, som aquí per un sop objectiu: que es compleixi la legalitat, es defensi l’estat de dret i es mantingui la convivència", ha insistit. I ha afegit que havien tornat a demanar al president Puigdemont "que ajudi a complir aquest objectiu mitjançant la suspensió del referèndum".

"Som lliures perquè som esclaus de la llei", ha afirmat el secretari d'estat citant Ciceró, i ha insistit que la coordinació dels tres cossos policials recauria en el director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, tal com ja va marcar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya."El que es pensa fer diumenge no és limitar la llibertat d’expressió o que qualsevol persona exterioritzi un sentiment; això ho protegim i ho defensem", ha insistit Nieto. "El que es vol fer diumenge és un acte declarat il·legal pel TC que l’autoritat judicial demana que s’eviti. I en aquesta línia actuarem amb absoluta determinació".

stats