Política 20/10/2019

9.000 persones es manifesten al crit de “Llibertat presos polítics” a Palma

La pluja no ha frenat els mallorquins que volien mostrar el seu rebuig a la sentència del Procés

Alba Tarragó
2 min
La manifestació a Palma contra la sentència del Procés i la repressió policial, en imatges

PalmaLes previsions de pluja i tempesta no han evitat que prop de 9.000 de persones -segons xifres de l'Obra Cultural Balear- es manifestin aquest diumenge a Palma contra la sentència del Procés. La protesta s’ha iniciat davant l’Audiència Provincial i ha continuat pel carrer Unió i el passeig del Born fins a arribar a la Delegació del govern espanyol, on l'organització ha llegit un manifest que demanava l’alliberament de tots els polítics catalans condemnats.

“Mallorca serà la tomba del feixisme”, “Fora les forces d’ocupació” i “La policia tortura i assassina” han estat alguns dels càntics que han entonat els participants, provinents de diferents punts de l’illa. La protesta s’ha caracteritzat per un ambient festiu i reivindicatiu en tot moment i no ha registrat cap altercat.

Durant més de dues hores els carrers de Ciutat s'han omplert de banderes catalanes i balears, llaços grocs i pancartes de denúncia. Mentre que unes qualificaven Espanya d'"estat feixista", altres recordaven el nombre de persones ferides a Barcelona durant els darrers aldarulls. Fins i tot s'han pogut veure lemes en altres idiomes: "Tout le monde déteste la policie", deia un tros de cartró.

Tot i que la contramanifestació convocada per grups d'extrema dreta havia quedat desconvocada, alguns dels seus simpatitzants han acudit al punt de sortida amb banderes d'Espanya. Al crit d'"en nom de tots els espanyols de bé", unes 20 persones s'han concentrat a la plaça Weyler, davant el CaixaFòrum.

Mobilització social contra el feixisme

La convocatòria ha tingut una important presència policial. Al Consolat de Mar -punt final de la manifestació- s'han desplaçat cinc furgons de policia, als quals han acompanyat prop d'una vintena d'agents, que s'han repartit al llarg del passeig Sagrera.

Com a cloenda, l'organització, formada per l'Obra Cultural Balear i altres agrupacions, s'ha pronunciat per condemnar la sentència del Tribunal Suprem. A més, ha denunciat que el moviment independentista es relacioni amb el terrorisme i han animat a continuar amb "la mobilització permanent" per "lluitar contra el feixisme".

"Hem de dir ben alt que no tenim por", han sentenciat, i han convidat la resta de presents a sumar-se a la crida. També han aprofitat per criticar "la repressió" viscuda aquests dies als carrers de Barcelona i "la impunitat amb què ha actuat l'extrema dreta".

Malgrat que els organitzadors han instat a "anar cap a casa" en acabar la seva intervenció, els assistents han estat davant el Consolat de Mar fins passades les set i mitja de l'horabaixa. Els esbroncs han esdevingut els protagonistes quan un helicòpter ha sobrevolat la zona, davant el qual els manifestants han exclamat "Fora les forces d'ocupació".

L'acte ha quedat finalment dissolt cap a les vuit, quan la intensificació de la pluja ha obligat els més endarrerits a abandonar els voltants del Consolat de Mar.

stats