Política 06/09/2019

Les obres a Milà convertiran la planta menorquina en un referent de la gestió dels residus

La construcció de les noves plantes de tractament de residus, iniciada el mes de gener, tenen un termini d'execució de 18 mesos

Ivan Martín
2 min
La planta de residus de Milà mostra els avanços en les millores de les seves instal·lacions.

MaóDels més de 20 milions d'euros d'inversió prevista, les obres de millora de la planta de residus de Milà acumulen 6,4 milions d'euros executats. El gruix d'aquesta despesa correspon al segellat de l'abocador de Milà II i als treballs de construcció de la nova planta de tractament de residus. El contracte adjudicat a la UTE, de 25 anys de durada, té com a finalitat reconvertir les instal·lacions en un referent en la gestió de residus. Cal recordar que fa quatre anys l'abocador estava clausurat temporalment pels problemes detectats a les cel·les, instal·lacions de tractament molt deteriorades i un contracte de gestió caducat.

La construcció de les noves plantes de tractament de residus de Milà, iniciada el mes de gener, ha suposat la demolició gairebé total de les plantes existents i la implantació d'una línia mixta per al tractament independent de la fracció d'envasos lleugers i dels residus mesclats. El projecte preveu la recuperació de part del rebuig com a combustible sòlid recuperat dels residus, que permet reduir el percentatge destinat a l'abocador un 30% del total d'entrades a la planta. Les obres, que tenen un termini d'execució de 18 mesos, se centren ara en la finalització dels fonaments de les noves naus, l'encofrat de les fosses de descàrrega i els dipòsits d'aigua i contra incendis.

A més, s'hi ha construït una nova planta depuradora per al tractament de lixiviats perquè l'antiga no complia amb els paràmetres d'abocament al clavegueram exigits. Gràcies a la tecnologia de bioreactor de membrana, els lixiviats reben un tractament biològic, una separació posterior amb ultrafiltració i, per acabar, un tractament fisicoquímic abans del seu abocament a la xarxa de clavegueram. El Consorci de Residus de Menorca preveu dedicar també l'àrea de Milà a generació d'energia renovable, a més de procedir a la instal·lació d'una planta de producció de biogàs.

stats