Política 25/09/2017

Mig miler de persones donen suport a l'alcaldessa de Montcada, que es nega a declarar davant del fiscal

Domènech demana que la societat catalana "es manifesti com mai" contra les institucions espanyoles

Xavi Segura
3 min
L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, s'ha negat a declarar davant la Fiscalia

Cerdanyola del VallèsL’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (ICV-EUiA), ha acudit aquest migdia als jutjats de Cerdanyola del Vallès on estava citada per la fiscalia acusada de desobediència per declarar per la seva col·laboració amb la celebració del referèndum a la ciutat. Mig miler de persones han donat el seu suport a l’alcaldessa, que estava visiblement emocionada, entre les quals hi havia el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Campos no ha prestat declaració i ha afirmat que la investigació judicial als alcaldes i alcaldesses "respon a les necessitats polítiques" del govern del PP.

També havia de presentar-se davant del fiscal l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, però s'ha negat a fer-ho, tal com va explicar la setmana passada. Escolà considera "il·legítima" la fiscalia a Catalunya.

Domènech ha acusat el govern del PP d’actuar d’una manera "absolutament repressiva" contra els alcaldes i alcaldesses i ha fet una crida a mobilitzar-se "com mai" contra les institucions espanyoles. "Està en joc la llibertat d’expressió i el nostre dret a decidir", ha explicat. El líder de Catalunya en Comú també ha acusat l’Estat d’estar "més preocupat per reprimir" les llibertats que no pas per "salvaguardar" la seguretat de càrrecs públics, en relació amb l’atac que va tenir lloc ahir a Saragossa obra de centenars d’ultres espanyolistes.

"Democràcia sí o democràcia no"

L’alcaldessa de Montcada ha reconegut que, com ja ha defensat el seu partit en nombroses ocasions, no comparteix el full de ruta del Govern. "Preferiria un referèndum vinculant i pactat", ha afirmat Campos. No obstant, creu que davant la "deriva autoritària" del PP, el focus del debat ja és sobre la qualitat democràtica a Espanya. "Ja no parlem de referèndum 'sí' o 'no', o independència 'sí' o 'no', sinó de democràcia 'sí' o 'no'", ha assegurat Campos, que ha fet una crida a la mobilització "massiva" i "pacífica". L’alcaldessa ha afirmat que un problema polític no es pot solucionar "a cop de tribunals" i ha denunciat una "anomalia democràtica" a l’Estat.

Contra la "regressió" democràtica

"Som i serem allò que els homes i dones de Catalunya escollim de manera lliure i democràtica", ha afirmat Campos al sortir dels jutjats. "De res servirà que ens intimidin, coaccionin, menyspreïn i menystinguin", ha afegit, i ha denunciat la "regressió" de la democràcia a l’estat espanyol, les citacions "intimidatòries" i l’"autoritat" d’actuació del PP. A més, Campos ha acusat al govern espanyol de voler "sembrar la por" entre tots els alcaldes i alcaldesses del país, i ha apuntat que la voluntat democràtica dels catalans "no té aturador", a més d'afirmar que és “legítim” que el país es plantegi el seu encaix dins d’Espanya.

Campos ha sortit a les 10.00 h de Montcada cap a Cerdanyola acompanyada de ciutadans del municipi. Mig miler de persones han fet costat a l'alcaldessa abans i després de declarar amb banderes i cartells a favor de la democràcia i del referèndum i crits com ara "votarem", "la repressió no és la solució", "no estàs sola" o cantant cançons com 'L’estaca' i 'Els segadors'. A més de Xavier Domènech, entre els assistents també hi havia el coordinador d’EUiA a Catalunya, Joan Josep Nuet; el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell; la coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas; l’alcalde de Ripollet, José María Osuna (Decidim); l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia (ICV-EUiA), i diversos regidors sobiranistes.

stats