Política 24/06/2019

MÉS per Menorca donarà suport a la investidura d'Armengol a canvi de 18 propostes

El Govern balear s'ha compromès a prioritzar l'OSP entre Menorca i Barcelona

Iván Martín
2 min
Armengol i Castells han escenificat l'acord que permetrà a la socialista comptar amb més suports de cara la investidura.

MaóJosep Castells i Francina Armengol han segellat aquest dilluns l’acord per donar suport a la investidura de la líder del PSIB-PSOE a la presidència del Govern balear. L’acord inclou un total de 18 mesures programàtiques, així com dos punts més relatius al seguiment del mateix durant la legislatura. Cal destacar la confirmació per part de l’Executiu autonòmic del compromís per considerar la ruta aèria entre Menorca i Barcelona com a prioritària per a l’establiment d’una Obligació de Servei Públic (OSP). MÉs per Menorca ha destacat en diverses ocasions la importància de la ruta per l’àmbit econòmic i social, atès que l’aeroport de la capital catalana és el que registra més operacions de connectivitat amb l’illa.

D’altra banda, també s’ha acordat l’augment anual i sostingut del pressupost d’educació d'un 10%, l’elaboració d’una llei de finestreta administrativa única, la creació d’un centre de recerca arqueològica a Menorca, no fer projectes a l’illa finançats amb l’Impost del Turisme Sostenible sense el vistiplau del Consell de Menorca, la revisió del Pla de salut mental, dotar amb les infraestructures per l’atenció a joves amb trastorns de conducta i concertar places amb els centres que prestin aquesta atenció. Tanmateix, el Govern s’ha compromès a donar suport a la candidatura Menorca Talaiòtica, rellançar la normalització social de la llengua catalana, instar el govern espanyol a promoure l’oficialitat del català a la Unió Europea, garantir la compatibilitat al 100% de les beques de la CAIB i els consells insulars per als estudiants de fora de l’illa, així com promoure un acord per ubicar la residència per a gent gran als quarters del Castell.

Finalment, l’Executiu autonòmic garanteix l’ordenació immediata de l’autorització ambiental integrada atorgada a la central tèrmica de Maó, l’eliminació de la combustió de fuel i la incorporació del gas natural com a combustible principal a la central dins aquesta legislatura, donar suport a la proposta de llei de la Reserva de la Biosfera de Menorca, fer tots els treballs previs per transferir als consells la gestió de recursos hídrics i modificar la Llei d’avaluació ambiental per tal que les funcions de la Comissió Balear de Medi Ambient puguin ser assumides per comissions insulars.

Castells ha valorat positivament l’acord i considera que “és un bon pacte d’inici però no ens compromet a donar suport a la resta de polítiques del Govern”. El diputat menorquinista ha afegit que “no exhaureix el nostre programa electoral, ja que simplement recull mesures importants per a nosaltres que si no haguéssim acordat, ara no es durien a terme”. Josep Castells ha recordat que “no és un acord de Govern, hi ha molts punts fora d’aquest que continuarem lluitant al Parlament o amb la societat civil amb contundència i l’energia que faci falta”.

stats