Política 15/06/2020

L'oposició votarà en contra del decret llei de protecció del territori

Reclamaran que es pugui tramitar com a projecte de llei

E. Navarro
2 min
El Parlament balear.

PalmaEl Partit Popular, Ciutadans, El Pi i Vox votaran en contra del decret llei de protecció del territori que demà es debat al Parlament balear. Així ho han explicat els grups parlamentaris en roda de premsa aquest dilluns, i tots menys Vox ja han avançat que demanaran que es pugui tramitar com a projecte de llei.

El líder del PP, Biel Company, ha defensat que el decret "es fa per compensar el suport de MÉS al Decret llei de reactivació econòmica". Ha opinat que la norma "fa molt de mal a les economies de foravila" i que "trepitja el patrimoni dels petits propietaris". "L'esquerra confon gestió amb prohibició, i la prohibició du a una abandonament de les finques rústiques", ha reblat.

"Nosaltres defensam el territori, però no en veim la urgència", ha expressat Catalina Pons, diputada parlamentària d'El Pi, qui ha titlat el decret de "premi" a MÉS per Menorca, "que es va despenjar del primer decret llei [de reactivació econòmica]". A més, ha subratllat que hi ha d'haver més consens i tenir en compte que "tota la responsabilitat recaurà sobre els ajuntaments".

Tant la diputada de Ciutadans, Patrícia Guasp, com el diputat de Vox, Sergio Rodríguez, han defensat que tampoc no veuen justificada la urgència. "És una oportunitat perduda per reordenar el turisme a les nostres illes", ha defensat Guasp, i ha afegit que "no té cap sentit, en època de crisi, afavorir el decreixement del patrimoni de molts de ciutadans". Per la seva banda, Rodríguez ha opinat que la normativa "pretén destruir el sector de la construcció".

PSIB i MÉS defensen el decret

"És la norma més proteccionista dels darrers 20 anys", ha dit el diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà, referint-se al decret de protecció del territori. Ferrà ha defensat que "la crítica del PP i la resta de la dreta és perquè es posarà fi a l'especulació que es fa al camp". "Els mateixos que s'oposaren a la declaració del Trenc com a parc natural són els que ara critiquen aquest decret llei", ha tancat.

Mercedes Garrido, diputada del PSOE-PSIB, ha destacat la normativa com a "urgent i necessària", perquè "la necessària activitat econòmica ha d'anar de la mà de la protecció del territori i de la lluita contra el canvi climàtic". "Es demostra una vegada més que només es protegeix el territori quan el partit socialista i l'esquerra governen en aquestes illes", ha defensat.

"El que fa la dreta quan governa és el que va fer Company quan era conseller de Territori: una amnistia urbanística a totes les edificacions il·legals que hi havia en sòl rústic", ha afegit Garrido, qui ha tancat demostrant la seva "preocupació" pel "no' permanent en què s'ha instal·lat tota la dreta, perquè no proposa cap alternativa".

stats