Política 06/07/2020

Menorca comença la setmana amb un elevat risc d'incendi forestal, segons l'Aemet

Les elevades temperatures i les ràfegues de vent n'augmenten les possibilitats

Ivan Martin
2 min
Els Bombers de Menorca asseguren estar preparats per a donar resposta a qualsevol foc que es pugui declarar.

CiutadellaL’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha advertit aquest dilluns de l’elevat risc d’incendi que pateix Menorca per a les pròximes jornades, marcades per les elevades temperatures i les fortes ràfegues de vent, que arribaran als 60 quilòmetres per hora. Tot i això, el responsable insular dels Bombers, Joan Gorrías, assegura que estan preparats per actuar davant qualsevol imprevist. La temporada de prevenció d’incendis a Menorca comença amb menys turistes, però sense que aquest factor impliqui un increment de la relaxació dels professionals.

Gorrías està tranquil perquè diu que les pluges de la passada primavera han contribuït a assolir uns nivells d’humitat òptims per disposar d’una massa forestal més resistent a la propagació del foc. “Tenim la vegetació controlada, l’orografia del terreny també hi influeix i el vent preocupa perquè complica molt l’extinció d’un incendi. Els ciutadans no poden descuidar les cremes controlades, ja que el vent propagaria les flames ràpidament”, avisa.

La incidència del covid-19 no afecta la planificació per combatre els incendis, tot i que Gorrías reconeix que la previsible caiguda de visitants provocarà certes alteracions: “Per a l’àmbit econòmic serà un desastre, però a nosaltres ens reduirà riscos. No hi haurà relaxació i és evident que molts establiments turístics, com hotels, apartaments i restaurants, no obriran aquesta temporada. Ens fa més por actuar en un incendi en un hotel amb clients al seu interior que en plena vegetació”.

Finalment, Joan Gorrías explica que la plantilla s’ha vist reduïda a conseqüència de diverses jubilacions. De tota manera, considera que la planificació no es veurà afectada per aquesta circumstància: “Tenim set places pendents de cobrir, altres temporades amb més turistes hem funcionat perfectament amb menys efectius. El servei no se'n ressentirà i confiam reforçar la plantilla a final d’any o principi de l'any que ve”. Actualment, el parc de bombers de Maó està format per 19 professionals, mentre que a Ciutadella són 20.

stats