Política 17/02/2020

Menorca demana al govern espanyol la congelació dels preus del lloguer

També insta a fer els canvis necessaris perquè les despeses del contracte de lloguer no recaiguin sobre els inquilins

Ivan Martin
2 min
Cristina Gómez és la impulsura d'aquesta iniciativa que ha rebut el suport de l'equip de govern.

MaóEl ple del Consell de Menorca ha aprovat aquest dilluns, amb els vots favorables de l’equip de govern, instar el govern espanyol a congelar els preus del lloguer de manera immediata, per tal de donar un marge de temps a les administracions autonòmiques, insulars i locals per estudiar la millor solució per implementar un mecanisme per regular el preu del lloguer en els seus respectius territoris.

La proposta també demana implementar l’índex de referència i preus oficials dels habitatges de lloguer, desenvolupat l’any 2019, i que la informació estigui interrelacionada amb els ingressos de les famílies per obtenir uns resultats més ajustats a la realitat i, per tant, un índex que sigui més just i equitatiu. A més, s’insta el govern espanyol a fer els canvis normatius necessaris perquè les despeses de formalització del contracte de lloguer no recaiguin sobre els inquilins. Per últim, sol·liciten que es declari Menorca com a mercat tensat quant al lloguer d’habitatges i determinar que sigui el Consell qui tingui la potestat de regular els preus quan la normativa sigui implementada.

La consellera que ha liderat aquesta iniciativa és la titular d’Habitatge, Cristina Gómez, qui ha recordat que “l’augment continuat i desproporcionat dels preus dels habitatges en règim de lloguer és constant des de fa massa anys i és inassumible per bona part de la població. Estam fallant a molta gent quan s’està donant llum verda que els preus augmentin al voltant d’un 10% anual, però només ho facin un 1,7% els salaris”. Segons s’argumenta en la proposta de congelació, un 47% dels treballadors cobra menys de 1.000 euros al mes, i a l’estat espanyol hi ha 540 habitatges per cada 1.000 persones, mentre uns tres milions estarien buits.

El Consell de Menorca ha engegat el programa de Lloguer Ètic per tal d'incentivar la inserció en el mercat d'habitatges a preus dignes i durant aquesta legislatura es crearà un centre de baixa exigència, pisos Housing First destinats a persones sense llar i pisos d'emergència habitacional. Per altra banda, l'Institut Balear de l'Habitatge du a terme la construcció d'un nombre considerable de promocions en règim de lloguer, continua apostant per les ajudes per sufragar els lloguers i promou el cohabitatge com a nova fórmula d'innovació en la tinença d'una llar.

stats